Na památníku v Lidicích se o víkendu sáňkovalo, ředitel Stehlík vyzývá k pietě

Na pietní území Památníku Lidice zamířily o uplynulém víkendu desítky sáňkařů a bobistů, někteří jezdili i po starém hřbitově a po místech, kde stály nacisty zdemolované domy. Ředitel památníku Eduard Stehlík apeluje na dodržování piety a chování, které určuje návštěvní řád památníku. Lidé by si podle něj měli uvědomit, na jakém místě jsou a že pietní území není jen část poblíž silnice.

Také starostka Lidic Veronika Kellerová uvedla, že situace se stala neúnosnou a do Lidic míří v posledních dnech desítky aut. Část řidičů navíc parkuje i přímo na pietním území. Podle starostky místní děti v Lidicích vždycky sáňkovaly, ale na místech mimo hroby, bývalé domy či další lokality, které připomínají jejich zavražděné obyvatele.

To nikomu podle starostky nevadilo. Šlo vždy spíše o několik lidí. „Ale teď, asi díky koronavirové situaci, tady bylo v jeden den asi sedmdesát aut,“ uvedla.

Nové túje

Ředitel památníku zvažuje, že nechá ve spolupráci s památkáři kolem starého hřbitova nasázet například túje, aby místo bylo lépe označené a návštěvníci si mohli lépe uvědomit, kde se nachází. Zda to ale zabrání vjezdu sáňkařů, není jisté. „Jezdí opravdu na ruinách domů a najíždějí do bývalého hřbitova,“ popsal Stehlík.

Podle něj je problém s neukázněností návštěvníků v areálu památníku dlouhodobý. Často zde například nechávají pobíhat psy bez vodítka, pořádají zde pikniky, přejíždějí se čtyřkolkami a podobně. Lidé často navíc reagují podrážděně na výzvy k dodržování návštěvního řádu, kde je například uvedeno, že je zakázáno chodit mimo vyznačené cesty.

Podobné incidenty se v posledních dnech odehrály i na památníku bývalého koncentračního tábora Buchenwald v Německu. Lidé tam mimo jiné sáňkovali přímo přes místa, kde se nacházejí hromadné hroby někdejších vězňů.

Památník Lidice připomíná nacistické vyhlazení obce v červnu 1942. Záminkou se stala domnělá souvislost obce s atentátem na říšského protektora Reinharda Heydricha. Ze zhruba pěti set obyvatel Lidic jich válku přežilo 160. Přímo v Lidicích nacisté 10. června 1942 zastřelili 173 mužů, 16. června v Praze-Kobylisích dalších 26 obyvatel Lidic.

Pobyt v koncentračních táborech nepřežilo 53 lidických žen. V deportačním táboře bylo v plynovém autě udušeno 82 lidických dětí. Po osvobození se do Lidic postupně vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.