Škody za prosincové vichry vyčíslili energetici na téměř 10 milionů korun

Poničené vedení vysokého napětí, přetrhané dráty nebo zlomené stožáry – vichřice, která se na konci roku přehnala Českem, způsobila energetikům škody za témař 10 milionů korun. České televizi to potvrdili zástupci společností ČEZ a E.on, dvou největších tuzemských dodavatelů elektřiny. Větrná smršť lámala i stromy. Nejvíc zasaženy byly oblasti na Vysočině a Jesenicku.

Dva týdny poté, co vítr ustal, vyčíslili energetici škody na svých zařízeních. U obou společností, ČEZ i E.on, jdou škody do milionů korun. „Aktuálně jsou škody odhadnuty na téměř 7 milionů korun, přičemž ty největší evidujeme v oblasti Jesenicka, Skutečska a Havlíčkobrodska,“ uvedla pro Českou televizi mluvčí ČEZu Soňa Hollingerová. Většinu škod podnik eviduje na vedení vysokého napětí, kdy nejčastěji docházelo k přetrhání vodičů, zlomení stožárů a konzolí.

Zhruba poloviční ztráty pak eviduje také firma E.on. „Škody se vyšplhaly na 3 miliony korun a nejvíce byla postižena oblast Vysočiny,“ popsala mluvčí firmy Božena Herodesová.

Popadané stromy budou lesníci likvidovat do jara

Vítr však nezasáhl jen elektrické vedení, ale přidělal starosti také lesníkům. „Odhadujeme, že vítr celkem nalomil, zlomil nebo vyvrátil asi 100 tisíc metrů krychlových dřeva. Jde o jednotlivé stromy v porostech, žádné plošné polomy jsme nezaznamenali,“ říká o současné situaci mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Nejvíce zasaženou oblastí je Českomoravská vrchovina, kde podnik eviduje okolo 35 tisíc metrů krychlových kalamitního dřeva. „To ve výsledku odpovídá objemu běžné dvouměsíční těžby,“ upozorňuje Jouklová. Likvidace kalamitního dříví potrvá lesníkům do jara.