Česko zasáhl silný vítr, v Jeseníkách blokovaly popadané stromy dva autobusy

Silný vítr v neděli opět zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovky, které fungují, však nemohou vozit lyžaře. Ná základě nových opatření proti koronaviru se totiž areály oficiálně uzavřely. V neděli odpoledne pak silný vítr komplikoval situaci na východě Čech, Vysočině i v Jeseníkách.

Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Pro pěší turisty a běžkaře jsou v provozu kabinková lanovka z Janských Lázní na Černou horu a lanovka Zahrádky v Peci pod Sněžkou. „Děti mohou u horních stanic lanovek využít zasněžené plochy pro bobování a krátké sáňkování,“ uvedli lanovkáři. Pouze pro pěší jezdí lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. 

Na Sněžce bylo v neděli ráno podle údajů polské krkonošské horské služby minus 12 stupňů Celsia a vál vítr o rychlosti přes 70 kilometrů v hodině. Lanovka bývá v neděli v provozu od 8:00 do 18:00. Když je horní úsek mimo provoz, mohou se lidé z Růžové hory na Sněžku vydat pěšky, trasa měří 2,5 kilometru.

Lyžaře ani běžkaře lanovka nepřepravuje. Zákaz provozu lyžařských areálů kvůli epidemii covidu, který začal platit v neděli, se na ni nevztahuje.

Kabinová lanovka na Sněžku je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček.

Lidé nahoru vyrazili pěšky

Ani zpřísnění opatření proti covidu-19 však návštěvníky hor neodradilo, za slunečného počasí jich na svahy v neděli vyrazilo několik stovek. Někteří zkoušeli na částech zasněžených sjezdovek i lyžovat. V sobotu, kdy se v tomto roce lyžovalo naposledy, byly v Krkonoších a Orlických horách tisíce lyžařů.

K výjezdu na krkonošské hřebeny mohli pěší turisté využít několik lanovek, lyžaře a snowboardisty však nevozily. V provozu byla v neděli kabinková lanovka z Janských Lázní na Černou horu a lanovka Zahrádky v Peci pod Sněžku. „Děti mohou u horních stanic lanovek využít zasněžené plochy pro bobování a krátké sáňkování,“ uvedli lanovkáři. Pouze pro pěší jezdila lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. 

Samotné sjezdovky ale vlekaři uzavřeli. Nedělního mrazivého počasí využili k zasněžování. Věří, že se epidemickou situaci podaří brzy stabilizovat a že se hory lyžařům otevřou co nejdříve.

„Využijeme i nadále všechny mrazivé dny a budeme zasněžovat a připravovat areály na opětovné otevření,“ uvedli vlekaři z krkonošského SkiResortu Černá hora - Pec. Podobně uvažují v Deštném v Orlických horách. „Zasněžujeme oba areály, abychom se po nuceném uzavření provozu vrátili v plné síle,“ uvedli místní vlekaři.

Podmínky pro běžkaře zatím ideální nejsou. Hřebeny Krkonoš pokrývá asi 20 centimetrů sněhu. Loni na konci vánočních svátků byla situace obdobná, na hřebenech Krkonoš bylo asi 30 centimetrů sněhu. Lyžařské areály tehdy byly v částečném provozu. 

V Pardubickém kraji platí výstraha

Silný vítr zasáhl v neděli odpoledne Pardubický kraj. Lámal stromy a větve. Hasiči v kraji mezi 13:00 až 16:00 kvůli větru vyjížděli k deseti událostem. Popadané stromy odstraňovali především ze silnic na Svitavsku a Chrudimsku. Hasiči to uvedli na Twitteru.

Meteorologové vydali pro Pardubický kraj výstrahu před velmi silným větrem, který může dosahovat rychlosti až 85 kilometrů v hodině. Výstraha platí pro Chrudimsko, Hlinecko, Vysokomýtsko a Litomyšlsko od nedělního odpoledne do pondělního večera. Pro ostatní části Pardubického kraje platí výstraha před silným větrem s rychlostí až 65 kilometrů v hodině.

Fouká také na Vysočině

S větrem se potýkají také na Vysočině. Výstraha před ním podle meteorologů platí až do pondělí. Spadlé nebo nakloněné stromy odstraňovali hasiči do 19:00 na více než 20 místech. Vyplývá to z informací na jejich webu.

Podle Jitky Kučerové z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu se v neděli odpoledne průměrná rychlost větru na Vysočině pohybovala mezi 20 a 40 kilometry v hodině, nárazy ale měly až 80 kilometrů v hodině a ve vyšších polohách byl vítr ještě o deset kilometrů v hodině rychlejší. Před 15:00 zaznamenala meteorologická stanice Svratouch, která leží jen několik kilometrů za severní hranicí Vysočiny, náraz větru s rychlostí 98 kilometrů v hodině.

Výstraha před velmi silným větrem platí od nedělních 13:00 do pondělních 20:00 pro severní část Vysočiny, zejména v okolí Žďáru nad Sázavou a Havlíčkova Brodu. Rychlost větru tam může být v nárazech přes 85 kilometrů v hodině. Na ostatních částech Vysočiny bude podle meteorologů foukat vítr rychlostí do 65 kilometrů v hodině.

U Zlatých Hor nemohly projet autobusy

Dvě desítky výjezdů evidují zatím kvůli silnému větru hasiči na Jesenicku, kde na několika místech spadly stromy na silnici či rozvody elektřiny. Nejhorší je situace v okolí Zlatých Hor, popadané stromy tam zatarasily silnici a zablokovaly dva autobusy. Hasiči také zasahovali u nehody se zraněním. Jednotky hasičů jsou stále v terénu u dalších zásahů, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová.

„Od 16:00 evidujeme prozatím 20 výjezdů,“ uvedla Balážová. Hasiči na dvou místech u Zlatých Hor na Jesenicku pomáhali dvěma autobusům, které nemohly projet kvůli popadaným stromům. „Jejich řidiči měli obavy o cestující. S ohledem na množství popadaných stromů a délku našeho zásahu se řešila v jednom případě náhradní přeprava. Jeden autobus byl zatarasený na silnici ve směru na Ondřejovice, druhý pak u Rejvízu,“ uvedla Balážová.

Na jeden automobil u Zlatých Hor spadl strom a poničil jej. Hasiči na Jesenicku zasahovali na dvou místech, kde stromy spadly na dráty elektrického vedení. „Aktuálně odstraňujeme spadlou střechu na silnici a most ve Vápenné. V terénu máme profesionální i dobrovolné jednotky,“ dodala Balážová.

V severní části Olomouckého kraje v neděli platí výstraha před velmi silným větrem s nárazy nad 85 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor až 145 kilometrů za hodinu. Výstraha platí až do pondělního večera, kdy by se měl vítr postupně utišit. V ostatních částech Olomouckého kraje meteorologové varovali před silným větrem.