Evropa je rozdělena v názorech na lyžování. Rakousko střediska otevře, Itálie a Francie jsou proti

Rakousko začne od pondělí uvolňovat přísná opatření, která přijalo v boji s šířením koronaviru. Už na počátku příštího týdne se otevřou základní školy, obchody, muzea či knihovny. Od 24. prosince bude možné provozovat venkovní zimní sporty včetně lyžování. Zahraniční lyžařskou turistiku ale výrazně omezí povinná desetidenní karanténa pro lidi přijíždějící z rizikových oblastí. Proti lyžování se naopak ostře staví Francie i Itálie, která se dokonce snaží prosadit celoevropskou dohodu na zavření zimních areálů.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

„Pandemie ještě není za námi, virus je stále mezi námi,“ uvedl na tiskové konferenci rakouský kancléř Sebastian Kurz. Situace se díky přísným omezením podle něj ale natolik zlepšila, že je možné začít opatření uvolňovat. K normálnímu životu, jak jsou na něj Rakušané zvyklí, bude ale podle Kurze možné se vrátit až v létě.

V pondělí se otevřou školky a základní školy. Středoškoláci zůstanou zatím doma a budou se učit na dálku. Výjimkou budou žáci maturitních ročníků. Distanční výuka se bude dál týkat i vysokoškoláků. Otevřou se i muzea a knihovny. Své služby budou opět moci nabízet například kadeřníci.

Od Štědrého dne bude možné provozovat venkovní zimní sporty včetně lyžování či bruslení. Vnitřní sportoviště zůstanou uzavřená. Od pondělí do 10. ledna se nicméně budou muset všichni, kteří budou přijíždět do Rakouska z rizikových oblastí, uchýlit do desetidenní karantény. Po pěti dnech bude možné se z karantény dostat, pokud bude mít člověk negativní test na koronavirus. Cílem tohoto opatření je omezit lyžařský turistický ruch. V celém Rakousku do 7. ledna navíc zůstanou uzavřené hotely a restaurace.

Vánoce a silvestrovské oslavy budou moci Rakušané strávit letos nanejvýš v deseti lidech. Během adventu nebudou moci na vánoční trhy, neboť budou zrušené. Divadla a kina se otevřou až 7. ledna. Ve stejný den přestane platit noční zákaz vycházení, který bude od pondělí stanoven na období mezi 20:00 a 6:00. Výjimka ze zákazu bude jen o vánočních svátcích.

V Rakousku, které má 8,9 milionu obyvatel, se za posledních 24 hodin nákaza koronavirem prokázala u 3972 lidí. S covidem-19 zemřelo 121 infikovaných. Od počátku epidemie se nákaza virem SARS-CoV-2 v Rakousku prokázala u více než 287 tisíc lidí. S covidem-19 zemřelo 3446 nakažených.

Podobně jako Rakousko hodlá zatím k lyžařské sezoně přistupovat také sousední Švýcarsko, které chce navzdory požadavkům některých evropských zemí rovněž nechat střediska zimních sportů otevřená. Ve Švýcarsku se přitom koronavirus dál šíří. Za posledních 24 hodin přibylo 4786 případů nákazy a 115 lidí zemřelo. Celkem se v zemi nákaza potvrdila u více než 335 tisíc lidí a s covidem-19 jich 4667 zemřelo.

Švýcarsko, které má zhruba 8,5 milionu obyvatel, vede společné statistiky s malým Lichtenštejnskem, v němž žije asi 38 tisíc lidí. Naprostá většina případů infekce a úmrtí ve statistice připadá na Švýcarsko.

Francie zavede kontroly na hranicích

Francie zavede náhodné kontroly na hranicích, které jsou v blízkosti lyžařských středisek v sousedních zemích, aby odradila Francouze od cesty do zahraničí. Policie by Francouze z hranic při návratu domů mohla poslat do sedmidenní izolace. Cílem je podle premiéra Jeana Castexe předejít případné třetí vlně epidemie, ochránit obyvatele Francie před možnou nákazou koronavirem a odradit je od cesty do zemí, kde je sjezdové lyžování povoleno, například do Švýcarska, uvedl premiér v rozhovoru na stanici BFM TV.

V rámci Evropy jsou ohledně povolení lyžování dva tábory. Na straně Francie stojí také Itálie a Německo, otevření středisek před svátky odmítají.

Italská vláda navíc stále nevzdává snahu dosáhnout celoevropské dohody na uzavření alpských lyžařských středisek přes Vánoce a Nový rok, což by podle ní zbrzdilo šíření nákazy. Premiér Giuseppe Conte jedná s politiky v dalších alpských zemích a snaží se je přesvědčit, aby se k provozu zimních areálů postavili stejně jako Itálie a nechali je přinejmenším do ledna mimo provoz. Pokud se mu to nepodaří, žádají guvernéři severoitalských regionů uzavření italských hranic.