V Česku umírá nejvíc lidí od vzniku republiky. Statistiky ukazují na mnoho vlivů pandemie

Události: V Česku umírá dvojnásobek lidí (zdroj: ČT24)

V Česku umírá výrazně víc lidí, než je pro tuto dobu obvyklé. Předběžná data ministerstva zdravotnictví ukazují, že je to až dvojnásobek. V posledním říjnovém týdnu hlásí matriky přes čtyři tisíce úmrtí, obvyklé jsou přitom jen dva tisíce.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je za zvýšenou úmrtností jak koronavirus, tak omezení v nemocnicích. „Byla odkládána péče, doposud v mnoha nemocnicích je, což vede k tomu, že se nemusí dostat člověk ke svému lékaři zavčas s tím, co potřebuje,“ popisuje ministr Blatný.

Na začátku listopadu byly počty úmrtí nejvyšší v historii samostatného Česka, a to přes šest set denně. Doteď byl z tohoto pohledu nejsmutnějším dnem ten Štědrý roku 1995. Tehdy za tím podle epidemiologů stála silná epidemie chřipky.

Týdenní počty úmrtí
Zdroj: ČT24

„Zatímco chřipka procházela a prochází při větších epidemiích šest až osm týdnů, u covidu-19 je situace taková, že vlastně řešíme nárůst a dá se říct počátek druhé vlny už od července,“ říká přednosta Ústavu epidemiologie na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Plzni Petr Pazdiora