TÉMA

Smrtnost

Na srovnání omikronu s chřipkou zapomeňte, varuje epidemiolog Smejkal

Do deseti dnů uvidíme projev dramatického nástupu vlny varianty omikron také ve zvýšení počtů hospitalizovaných v nemocnicích, řekl v Interview ČT24 epidemiolog Petr Smejkal a člen Národního institutu pro zvládání pandemie. Zároveň varoval před hlasy, které vyzývají začít se ke covidu-19 chovat jako k chřipce. Podle něj by to vedlo k zahlcení zdravotního systému.
20. 1. 2022|

Při naočkování milionu nejstarších ubude úmrtí o 70 procent, spočítali čeští experti

Pokud Česká republika naočkuje milion nejstarších občanů, počet úmrtí na nemoc covid-19 se sníží o 70 procent. Při naočkování druhého milionu nejstarších klesnou úmrtí o dalších 15 procent. Uvedlo to Centrum pro modelovaní biologických a společenských procesů BISOP.
11. 1. 2021|

V Česku umírá nejvíc lidí od vzniku republiky. Statistiky ukazují na mnoho vlivů pandemie

V Česku umírá výrazně víc lidí, než je pro tuto dobu obvyklé. Předběžná data ministerstva zdravotnictví ukazují, že je to až dvojnásobek. V posledním říjnovém týdnu hlásí matriky přes čtyři tisíce úmrtí, obvyklé jsou přitom jen dva tisíce.
30. 11. 2020|

Smrtících případů covidu ubývá. A není to jen tím, že méně zasahuje zranitelné, naznačuje studie

Smrtnost nového koronaviru se pravděpodobně snižuje. A tento trend nelze přisoudit jen tomu, že by se před ním dařilo lépe chránit zranitelné skupiny obyvatel, ukazuje výzkum z Oxfordu.
10. 9. 2020|
Interview ČT24

Uvolňování je zapotřebí, stát by měl však dál budovat protikoronavirové kapacity, tvrdí Konvalinka

Situace kolem koronaviru je v současnosti v Česku příznivá, je proto důležité vracet se k normálnímu životu. V pátečním Interview ČT24 to uvedl Jan Konvalinka, biochemik a prorektor Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum. Stát by ale měl podle něj i nadále budovat kapacity pro testování i v nemocnicích. O covidu-19 toho přitom vědci vědí už hodně, a to, že už je dostupný první – provizorně schválený lék – je neuvěřitelný výkon, domnívá se Konvalinka.
23. 5. 2020|