Počasí komplikuje dopravu, silnice jsou ale s opatrností sjízdné

V Česku ve středu místy sněží a fouká silný vítr. Tvoří se sněhové jazyky. Silnice jsou ale většinou s opatrností sjízdné, v nižších polohách je na nich místy sníh rozbředlý po solení. V Libereckém kraji zůstává pro kamiony nad 3,5 tuny uzavřená silnice první třídy z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a pro nákladní dopravu nad šest tun také silnice třetí třídy přes Oldřichovské sedlo. V Beskydech platí pro kamiony nad 12 tun zákaz vjezdu na silnici první třídy z Ostravice na Slovensko. Nehody kamionů někde zastavily dopravu.

Mezinárodní silnice I/10 z Tanvaldu do Harrachova a dál do Polska zůstane pro kamiony nad 3,5 tuny zavřená i přes noc. O jejím otevření rozhodnou silničáři s policií na základě aktuálního vývoje počasí ve čtvrtek dopoledne. Řekl to Eduard Bark, provozní technik společnosti Silnice LK, která má údržbu komunikací v kraji na starosti. 

V Libereckém kraji od úterý napadlo zhruba 20 centimetrů sněhu, na horách ještě o něco víc. Přestože se stále objevují sněhové přeháňky, situace na silnicích se podle Barka zklidnila. Sněhové přeháňky ale očekávají meteorologové i v noci, navíc má zesilovat vítr a mohou se tak tvořit sněhové jazyky a závěje. Podle Pavla Pospíšila z Krajské správy silnic Libereckého kraje by měli být opatrní motoristé také při cestě na Frýdlantsko.

Pro nákladní dopravu byla kvůli námraze uzavřena strmá šumavská silnice ze Zelené Lhoty do Železné Rudy. Kvůli překládce nákladu z havarovaného nákladního automobilu se přechodně uzavřela i silnice první třídy u Babylonu na Domažlicku na hlavním tahu do Německa. Nehoda dvou nákladních aut zastavila ve směru na Prahu na pět hodin provoz na dálnici D5 na Tachovsku.

Nehoda kamionu uzavřela také silnici třetí třídy mezi Srbskou Kamenicí a Růžovou na Děčínsku. Další nehodu kamionu měli silničáři nahlášenou u Hory Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na Děčínsku hasiči odklízeli spadlé stromy z komunikací. Na Vyškovsku je kvůli počasí uzavřena pro vozidla nad 12 tun silnice mezi obcemi Drnovice a Podomí.

Na Zlínsku a Vsetínsku na silnicích mnohde leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách uježděná vrstva sněhu posypaná drtí. Podobná je situace v Beskydech nebo na Vysočině, kde měly v noci problémy kamiony mezi Jemnicí a Chotěbudicemi na Třebíčsku, k ránu mezi Těchobuzí a Pacovem na Pelhřimovsku.

Meteorologové varují před sněhovými jazyky ve vyšších polohách

Sněhové jazyky se podle silničářů mohou tvořit i v Krkonoších nebo Orlických horách, na Orlickoústecku a ve vyšších polohách na Chrudimsku, Šumpersku, Prostějovsku nebo Blanensku. Na Prachaticku kvůli větru vznikaly na vozovkách závěje.

Před sněhovými jazyky na silnicích na Tachovsku, jižním a severním Plzeňsku nebo na Klatovsku varoval dispečer zimní údržby Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Jiří Slapnička. Situace se podle něj ale v porovnání s úterním večerem ke středečnímu ránu uklidnila. „Zejména ve vyšších polohách je ale třeba jezdit s maximální opatrností,“ dodal.