Obchvat Mikulova má opět územní rozhodnutí, Nejvyšší správní soud zrušil předchozí verdikt

Nejvyšší správní soud zrušil rozsudek, který připravovaný dálniční obchvat Mikulova připravil o územní rozhodnutí. Krajský soud v Ostravě musí rozhodnout znovu, územní rozhodnutí zatím platí. Obchvat je jednou z problematických částí dálnice D52, která by v budoucnu měla být součástí dálničního spojení Brna s Vídní.

„Nejvyšší správní soud shledal kasační stížnosti důvodnými pro vadu řízení před krajským soudem, která mohla mít vliv na zákonnost rozhodnutí ve věci samé. Proto rozsudek krajského soudu zrušil a věc mu vrátil k dalšímu řízení,“ uvedla v rozsudku předsedkyně senátu Lenka Kaniová.

Územní rozhodnutí zrušil ostravský krajský soud v září. Nelíbilo se mu, že stavební úřady vyloučily z projednávání obchvatu rakouský ochranářský spolek VIRUS. Úřady tvrdily, že se spolek přihlásil pozdě, navíc podle nich jeho účast na řízení neumožňují české zákony.

Podle soudu ale účast rakouské veřejnosti zaručují mezinárodní úmluvy i předpisy Evropské unie. Poukázal, že se Češi účastnili povolovacích procesů v Rakousku. 

Ředitelství silnic a dálnic chtělo v listopadu požádat o stavební povolení, což po zrušení územního rozhodnutí nebylo možné.

Dálniční obchvat Mikulova má být součástí dálnice D52. Z úseků mezi Pohořelicemi a státními hranicemi – kam již nyní ústí rakouská dálnice A5 – je s platným územním rozhodnutí nejlépe připravený. Kromě rakouského spolku měly námitky proti jeho vydání i Děti Země; s jejich námitkami se loni vypořádal krajský úřad.