Stále silně fouká, výstraha platí až do pondělí. Hasiči mají méně práce, stovky lidí jsou ale bez elektřiny

Ve většině Česka stále platí výstraha na silný vítr, v Jizerských horách a na Ještědu s vysokým stupněm nebezpečí. Hasiči museli v noci vyjíždět podobně jako v noci na sobotu, práce však měli už méně. Do terénu ale museli znovu i energetici, popadané stromy a větve poškodily vedení a stovky domácností se ocitly potmě. Výstraha na silný vítr bude platit celý den i v noci na pondělí, odpoledne vítr zesílí i ve střední a jihozápadní části Čech.

Výstraha na silný vítr platí na celé Moravě a ve Slezsku a také ve východní a severní části Čech. Od 12 hodin se rozšíří i na většinu Středočeského kraje včetně Prahy, celý Jihočeský kraj i část Plzeňského kraje. Vyprší až v pondělí v 6 hodin ráno.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu mají nárazy větru rychlost až 90 kilometrů za hodinu, na horách až 125 kilometrů za hodinu. V sobotu zaznamenali meteorologové nejprudší náraz větru na Sněžce s rychlostí 166 kilometrů za hodinu.

Během dne vítr ve Středočeském kraji skutečně zesílil, jak meteorologové předpokládali. Hasiči vyjížděli zhruba stokrát, nejčastěji na Benešovsku, Kutnohorsku a Praze-východ. Jeden hasič utrpěl zranění. „Zranění, které evidujeme, se stalo během zásahu jednomu z našich příslušníků. Bylo to na Benešovsku. Při zásahu došlo k jeho poranění vlivem pádu dalšího stromu,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Tereza Flieferová.

Na Benešovsku došlo odpoledne k další vážné nehodě, při níž zemřel sedmasedmdesátiletý řidič osobního auta, který narazil do spadlého stromu. Když vystoupil z vozu, spadl na něj jiný strom a způsobil mu zranění, jimž později podlehl. Oznámila to policejní mluvčí Michaela Richterová.

V noci na neděli měli hasiči kvůli větru práci především ve vyšších polohách. V Libereckém kraji zasahovali především na Frýdlantsku, ve srovnání s desítkami zásahů z předchozí noci se ale situace výrazně zklidnila.

„Vítr je vytrvalejší, ale zásahová činnost je nižší,“ řekl náměstek krajského hasičského sboru pro integrovaný hasičský systém Josef Málek. Zásahů od noci byly asi tři desítky, odstraňovali popadané stromy, ale také zabezpečovali střechy či poškozený přístřešek na auto. Na několik hodin se zastavila také železniční doprava na trati mezi Libercem a Raspenavou.

Počasí se zklidnilo i v sousedním Královéhradeckém kraji, byť kvůli silnému větru nejezdí lanovka na Sněžku, a to ani ve spodním úseku. „Dnes (v neděli) máme zatím asi jen tři události, většinou jde o popadané stromy na silnice, které museli profesionální a dobrovolní hasiči odklízet,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. V sobotu přitom museli hasiči vyjíždět kvůli větru zhruba čtyřicetkrát, nejčastěji na Rychnovsku.

Energetici v severní a východní části Čech neevidují vážné potíže, v Královéhradeckém a Pardubickém kraji vypadl proud nanejvýš v několika desítkách domácností oproti tisícům ze soboty. Byl to důsledek jedné poruchy na vedení vysokého napětí na Orlickoústecku. 

Na Vysočině bylo popadaných stromů více, ale ne tolik jako v sobotu, kdy větru neodolaly stromy v lesích ani některé ozdobené vánoční stromky na náměstích, vzduchem létaly střechy a staly se i dopravní nehody. V Chotěboři ale v neděli poškodil vítr střechu na budově městského úřadu.

„Zrovna děláme rekonstrukci střechy na městském úřadu. Jsou to velké plechové desky. Dvě desky se bohužel uvolnily, protože řemeslníci to neměli zabezpečené. Ale firma přijela a zabezpečila to. Desky nikam do prostoru neulétly, byla to jen technická závada,“ upřesnil starosta Tomáš Škaryd (ČSSD).

Asi dvě desítky zásahů měli hasiči i v Jihočeském kraji. V regionu a také na Vysočině a ve Zlínském kraji měli mnoho práce i energetici.

Lidé zůstali bez elektřiny

Silný vítr odpoledne opět odřízl tisíce domácností od elektřiny, problémy byly hlavně ve středních Čechách a také v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Společnost ČEZ Distribuce ke 14:00 evidovala 12 tisíc míst bez proudu, o dvě hodiny později nemělo stále elektřinu téměř šest tisíc domácností. Obnovení dodávek se předpokládá během večera, informovala mluvčí ČEZ Distribuce Soňa Holingerová.

Kolem 14:00 začalo podle Holingerové opět silně foukat, především na Benešovsku a Kutnohorsku. ČEZ Distribuce zaznamenala dvacet poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny se ocitlo 12 tisíc domácností. Technici proto opět vyrazili do terénu.

Do 16:00 bylo stále bez proudu téměř šest tisíc odběrných míst. Společnost evidovala 16 poruch na vedení vysokého napětí hlavně ve středních Čechách na Benešovsku a Mělnicku a dále jednotlivé poruchy v Pardubickém kraji na Chrudimsku a v Královéhradeckém na Trutnovsku.

„Nejčastější příčinou jsou pády stromů a větví do vedení, kdy dochází k přetrhání vodičů, ulomení izolátorů, poškození konzolí i podpěrných bodů vedení. V případě nahlášení poruch je k dispozici bezplatná linka 800 850 860 nebo web www.bezstavy.cz,“ dodala mluvčí.

Kvůli následkům silného větru bylo dnes v jižních Čechách odpoledne bez proudu zhruba 700 domácností v okolí Vyššího Brodu na Českokrumlovsku, kde dodává elektřinu firma E.ON. Energetici dodávky před 16:00 obnovili. Ráno bylo bez elektřiny 1300 míst, v Jihočeském a Zlínském kraji a na Vysočině.