Biden má jistou většinu volitelů. Po vyhlášení kalifornských výsledků mu jich náleží 279

Oficiální výsledky amerických prezidentských voleb již dávají kandidátovi Demokratické strany Joeu Bidenovi jistotu většiny volitelů. Výsledky vyhlásila Kalifornie, kde jich Bidenovi připadlo 55. Celkem jich tedy ze států, které výsledky již vyhlásily, má 279, potřebuje 270. Podle agentury AP by mu celkem mělo připadnout 306 volitelů, republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi zbylých 232.

Z počtů odevzdaných hlasů je již několik týdnů jasné, že Joe Biden letošní prezidentské volby ve Spojených státech vyhrál. Formální potvrzení více než 270 volitelů ale představuje „právní milník“ na cestě do Bílého domu, řekl AP profesor práva Edward B. Foley. „Prakticky víme, že 20. ledna bude Joe Biden uveden do úřadu,“ dodal.

Trump a jeho spojenci se snaží právní cestou zvrátit výsledky zejména v Arizoně, Georgii, Michiganu, Pensylvánii a Wisconsinu. Více než 30 žalob již ale bylo zamítnuto či staženo.

Volitelé z jednotlivých států se k formální volbě nového prezidenta sejdou 14. prosince. Většina států má zákony, které zavazují jejich volitele, aby svůj hlas odevzdali vítězi hlasování v daném státu. Toto opatření potvrdilo letošní rozhodnutí nejvyšší soudu. Výsledky má schválit Kongres 6. ledna.