Případy Nečasové nebo privatizace OKD jsou u Nejvyššího soudu rok. Čekání oddaluje odškodnění či obnovu procesu

Události: Čekání na Nejvyšší soud (zdroj: ČT24)

Už rok čekají na rozhodnutí u Nejvyššího soudu případy manželky bývalého premiéra Jany Nečasové nebo privatizace OKD. Dovolání v trestních věcech přitom brněnská instance vyřídí průměrně za měsíc a půl a neuzavřených kauz je teď nejmíň za posledních 10 let. Čekání na verdikt prodlužuje cestu k odškodnění nebo k obnově procesu.

Podle státního zástupce byl prodej státního podílu v OKD šest miliard pod cenou. Odsouzený nebyl nikdo.

„Konečně se ukázala pravda. Po šesti letech,“ okomentoval verdikt odvolacího soudu v dubnu 2019 obžalovaný Jan Škurek, bývalý místopředseda Fondu národního majetku. „Jsem rád, že už je konec,“ řekl k výsledku druhý obžalovaný Rudolf Doucha, autor ocenění státního podílu v OKD.

Rozsudek mohl ale ještě odvrátit Nejvyšší soud. Státní zástupce totiž uvažoval o dovolání, které nakonec podal minulý červenec. Spis dorazil na Nejvyšší soud před rokem.

„Jedná se o sofistikovanou trestnou činnost. Navíc je tam více obviněných, takže v podstatě je to složitější věc, která vyžaduje více času,“ říká o případu Petr Angyalossy, předseda Nejvyššího soudu.

Čekání na výsledek z Brna oddaluje i šanci na odškodnění. Obvodní soud pro Prahu 2 neprojedná žalobu Rudolfa Douchy, dokud nedostane od Nejvyššího soudu definitivní potvrzení Douchovy neviny.

Případ Jany Nečasové

Stejně jako kauza OKD leží u Nejvyššího soudu i případ zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) Janou Nagyovou, nyní Nečasovou. Soud ji a bývalé ředitele tajné služby potrestal podmínkami loni v březnu.

„Teprve v létě tohoto roku, to znamená téměř po roce a čtvrt, nám bylo doručeno vyjádření státního zástupce,“ tvrdí Jiří Matzner, obhájce bývalého ředitele Vojenského zpravodajství Milana Kovandy. Navíc se změnila sestava soudců, kteří budou o dovoláních rozhodovat. Jejich kolegové z jiného senátu mezitím označili odposlechy Jany Nečasové za nezákonné.

„Každý ten proces je velmi komplikovaný. Jednou se odsoudí, podruhé se zprostí, pak se odsoudí, pak vám do toho zasáhne Nejvyšší soud,“ říká státní zástupce Rostislav Bajger.

Nejvyšší soud má aktuálně nejlepší statistiky od roku 2010. Počet nevyřízených dovolání v občanskoprávních sporech začal rychle klesat předloni po změně zákona, která možnost obrátit se na Nejvyšší soud částečně omezila.

„Mezi státy EU, pokud vím, jsme byli za loňský rok dokonce šestí nejlepší,“ komentuje Angyalossy. Dovolání v civilních sporech soud vyřeší průměrně za 196 dnů, v trestních kauzách za 45.