Kauza OKD: Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudky u znalce Douchy i dalších dvou obžalovaných

Soud pravomocně osvobodil znalce Douchu i další dva obžalované (zdroj: ČT24)

Odvolací soud potvrdil zprošťující rozsudek v kauze související s údajně nevýhodnou privatizací těžební společnosti OKD. Obžalován byl jednak znalec Rudolf Doucha, který vypracoval posudek k ceně státního podílu v OKD a rovněž bývalí místopředsedové Fondu národního majetku Pavel Kuta a Jan Škurek.

„Obžalovaní nebyli ti, kteří stanovili časový prostor pro vypracování podkladů,“ podotkla předsedkyně odvolacího senátu Věra Trojanová s tím, že lhůtu pro vypracování podkladů pro jednání s kupcem – skupinou Karbon Invest – určila tehdejší vláda. „Že jsou to termíny naprosto šibeniční a krátké, na tom se shodli všichni znalci,“ upozornila soudkyně.

Doucha podle obžaloby vypracoval hrubě zkreslený posudek, kterým výrazně ovlivnil ocenění OKD směrem dolů, jelikož do něj nezahrnul dceřiné firmy, různé další majetky a hrubě podhodnotil cenu zhruba 40 tisíc bytů vlastněných OKD. Za to mu hrozilo až desetileté vězení.

Kutovi se Škurkem, kteří vypracování posudku zadali, mohly soudy uložit až osm let za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„Cítím úlevu a radost z perfektně pracující justice. Jsem rád, že už je konec,“ řekl novinářům Doucha po odchodu ze soudní síně. Zdůraznil, že ani po letech by na svém postupu při vypracování posudku nic neměnil. „Po šesti letech se konečně ukázala pravda,“ přidal se Škurek. Oba muži ještě zváží, zda budou po státu žádat odškodné za trestní stíhání, označili to ale za pravděpodobné. Kuta výsledek řízení nekomentoval.

Státní zástupce však i po pravomocném verdiktu trvá na tom, že Doucha byl přinejmenším srozuměný s tím, že jeho posudek může být neúplný nebo hrubě zkreslený. „Jestliže znalec vypracovává znalecký posudek, má na to dejme tomu tři týdny, a přitom dobře ví, že je to prostě práce na několik měsíců, a nemá k tomu dostatečný časový prostor ani dostatek materiálů, tak může být naplněn nepřímý úmysl zavinění,“ uvedl s tím, že podání dovolání zváží až po prostudování písemného odůvodnění verdiktu.

Podle obvodního soudu obsahovala obžaloba řadu nedostatků

Už loni zprostil zmíněnou trojici obžaloby i obvodní soud, podle kterého se nepodařilo prokázat trestnost jejich skutků. Soudkyně loni připomněla, že obžaloba byla podána až deset let po prodeji společnosti, navíc podle ní obsahuje řadu nedostatků.

„Přestože policie musela vědět, že složitost této věci bude značná a že dokazování bude obtížné, z 25 svědků jich bylo 20 vyslechnuto pouze na záznam do protokolu o podání vysvětlení, tedy v dalším řízení procesně nepoužitelně,“ kritizovala soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 2 Iva Fialová. Někteří důležití svědci podle ní navíc v mezidobí zemřeli.

Prodej akcií OKD schválila v září 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Státní podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle státního zástupce však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy, a státu tak vznikla škoda přes 5,7 miliardy.

Karbon Invest prodal OKD po dvou měsících investiční skupině RPG Industries vedené Zdeňkem Bakalou. Tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun.