Lidé se v knihovnách zásobili na zimu i karanténu. Zájem byl o e-knihy nebo kutilské časopisy

Knihovny po celé republice mají rozpůjčovaný rekordní počet knih. Lidé si je stihli obstarat ještě před jejich zavřením. Zájem byl především o e-knihy. Někde se zvýšil až o 140 procent podobně jako při jarním uzavření služeb.

Počet výpůjček klasických knih vzrostl například v Krajské knihovně v Pardubicích podle mluvčí Lucie Jirglové o 40 až 50 procent.

„Z čísel lze odvodit situaci, že v posledních dnech bylo méně návštěvníků než loni za stejné období, ale výpůjček byl téměř stejný počet, z toho můžeme usuzovat, že si čtenáři letos v daném období brali více knih,“ uvedla mluvčí Knihovny Jiřího Mahena v Brně Alena Šedivá.

Některé knihovny nabízely možnost vypůjčení většího množství knih než obvykle. „Umožnili jsme výpůjčky až 15 knih a 15 časopisů,“ řekla ředitelka Olomoucké knihovny Lenka Prucková.

Obrovský zájem o e-knihy projevili čtenáři v Knihovně Akademie věd ČR v Praze. Zde se nárůst poptávky po elektronických knihách zvýšil za září o 143 procent oproti září 2019.

„Po vyhlášení uzavření provozu si řada čtenářů stačila přijít vybrat čtení a půjčovaly se detektivní romány, ženské romantické romány, thrillery, fantasy,“ vysvětluje náměstkyně pro hlavní činnost z Knihovny města Plzně Hana Nováková.

„Naprosto však převažoval zájem o beletrii, naučnou literaturu si vybíral jen málokdo, zájem byl i o časopisy. Tady naopak převažovala poptávka po tvořivých časopisech s tematikou kreativních ručních prací, zařizování domova nebo práce na zahradě,“ doplnila.

Městská knihovna v Praze dokonce v době nouzového stavu prodloužila výpůjční dobu na pět týdnů s možností prodloužení na dvojnásobek. „Vypůjčit si lidé u nás mohli až 60 kusů naráz. Prodloužená doba umožnila chodit si pro knihy méně často, ale také je odložit do domácí karantény,“ doplnila mluvčí knihovny Lenka Hanzlíková.

Podle ní jsou momentálně e-knihy nejbezpečnější variantou, jak se ke čtení dostat. „E-knihu si půjčíte z pohodlí vašeho obýváku,“ vysvětlila. „V tuto chvíli nabízíme 2185 titulů, které jsou volně k dispozici ke stažení každému zájemci, a není potřeba mít ani čtenářský průkaz Městské knihovny v Praze.

V listopadu pak nabídku rozšíříme o dalších osm set titulů beletrie i populárně naučné literatury prostřednictvím nástroje BookPort. Pro přístup k tomuto zdroji dobrého čtení bude sice potřeba mít registraci do Městské knihovny v Praze, ale už i tu je možné si udělat zdarma a on-line,“ dodala Hanzlíková.