Nova musí zaplatit zdravotní sestře Marešové odškodnění za nedodržení presumpce neviny, rozhodl soud

Televize Nova musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 1,2 milionu korun za to, že v reportážích a článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Pravomocně o tom ve čtvrtek rozhodl pražský městský soud. Marešová podala obdobné žaloby i na další vydavatelství, po Nově požadovala 12 milionů korun. Mluvčí televize Nova Jana Lohrová uvedla, že rozhodnutí soudu bude televize respektovat, další postup zváží po doručení písemného odůvodnění rozsudku.

Obvodní soud pro Prahu 5 loni v listopadu ve sporu s Novou nepravomocně rozhodl, že má televize ženě zaplatit milion korun. Odvolací senát ve čtvrtek částku zvýšil. Soudkyně Veronika Křesťanová upozornila, že média, nejen žalovaná televize, se dopustila hrubého zásahu do presumpce neviny. Šlo podle ní o značný a neodčinitelný zásah do práv Marešové, a je namístě přiznat ženě zadostiučinění.

Podle Křesťanové také televize Nova neprojevila dostatečnou sebereflexi. Vyšší částku oproti té, kterou soud uložil zaplatit CNC, soud odůvodnil mimo jiné tím, že inkriminované výroky byly zveřejněny v televizním vysílání, a to i v hlavní zpravodajské relaci.

Marešová v minulosti přes svého právníka vzkázala, že chce, aby mělo přiznané zadostiučinění preventivní funkci. Zástupkyně TV Nova u soudu už dříve připustila, že v některých reportážích a článcích použila stanice nevhodné výrazy, odškodnění by ale podle zástupkyně mělo být nižší. „Rozhodnutí soudu budeme samozřejmě respektovat. Čekáme na písemné vyhotovení rozsudku a poté zvážíme případné další kroky,“ uvedla mluvčí Novy Jana Lohrová.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Byla obviněna z šesti vražd, soudy ji však osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly.

Podle žaloby Marešové Nova v části reportáží i článků divákům například podsouvala, že jedinou možnou pachatelkou údajných vražd je ona. V analýze, kterou si její právník nechal zpracovat, zmiňují autoři například titulky Vraždila čtyři roky, Soud poslal do vazby sestru z Rumburka nebo Kolik lidí sestra Věra zabila. Zmínili i označení sestra smrt, které Nova použila v desítkách případů.

Marešová podala žaloby i na vydavatelství Mafra, Economia, VLM a televizi Prima. Celkem požadovala zhruba 35 milionů korun. Ve sporu s Czech News Center už padlo pravomocné rozhodnutí. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v dalším řízení domáhá od státu pěti milionů korun.