Falešné zprávy oznamují pacientům zrušení termínu operace

Události: Pacientům Fakultní nemocnice Plzeň chodí podvodné zprávy (zdroj: ČT24)

Kriminalisté v Plzni vyšetřují falešné textové zprávy, které lidem oznamují zrušení termínu operace. Na policii se obrátila tamní fakultní nemocnice. Ta zatím – na rozdíl od jiných – plánovanou péči neomezuje.

V pátek Fakultní nemocnice Plzeň na svých stránkách i Facebooku upozornila na šíření podvodné smsky. Ta pacientům rušila plánovaný zákrok či vyšetření.

„Jedna z pacientek Fakultní nemocnice Plzeň v minulém týdnu obdržela zprávu, že se nemá z důvodu koronaviru dostavit k hospitalizaci do Fakultní nemocnice Plzeň,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Lidi, kterým by taková zpráva přišla, nemocnice vyzvala, ať je okamžitě informují a vše si na příslušném oddělní ověří. „Tato sms zpráva měla neobvyklý slovosled, špatnou gramatiku a byla odeslaná z jiného telefonního čísla, než používá náš informační objednávkový systém,“ dodala mluvčí.

„Já jsem zatím nedostal podobné informace z jiných míst. Myslím si, že to je velmi nekorektní. Doporučuji velmi vážně, aby pacient zkontaktoval nemocnici a přesvědčil se, že to tak je,“ komentoval případ ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Nemocnice už se obrátila na policii.

Covid běžné operace nenarušil

Plzeňští lékaři kvůli koronaviru žádnou plánovanou péči neomezovali. Pro nakažené mají vyčleněných padesát lůžek. Stejně jako v Plzni se daří navzdory náporu covid pozitivních pacientů udržet ostatní péči třeba v Hradci nebo Ostravě. Pražský Motol sice občas mění termíny neakutních zákroků – podle ředitele ale jen v rámci týdne.

„Denně odoperujeme zhruba 120 pacientů, ale pondělí a úterý je vždycky silnější než čtvrtek či pátek. Jednalo se třeba o pět posunutých operací, to není nic, co bychom nedohnali v pátečním provozu,“ uvedl ředitel FN Motol Miloslav Ludvík.

Podobně jako minulý týden v Uherském Hradišti teď naopak obvolávají pacienty i v olomoucké fakultní nemocnici a ruší plánované neakutní operace na tento týden. U svaté Anny v Brně pak některé zákroky na ortopedii. Omezit péči museli taky v pražské Thomayerově nemocnici, kde leží už 41 pacientů s covidem.