Jubilejní 20. ročník Dnů NATO je letos bez diváků. Babiš zdůraznil investice do armády

Ostravské dny NATO jsou letos bez diváků. Kvůli epidemii je však v sobotu můžou lidé sledovat buď v přímém přenosu ČT, nebo přes internet. Jubilejní 20. ročník odstartoval seskokem parašutistů. Akce, která je největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě, se kromě té české účastní ještě sedm armád. Například ze Slovenska, Německa nebo Spojených států.

Při slavnostním ceremoniálu bylo na letišti oceněno několik stovek záchranářů a příslušníků bezpečnostních sborů za nasazení během jarního nouzového stavu. Další stovky lidí budou oceněny v neděli.

Za nasazení vojákům, policistům, hasičům, zdravotníkům a všem, kdo pomáhali v boji s covidem-19, poděkoval premiér Andrej Babiš (ANO). „Covid jen potvrzuje to, co už dávno víme. V krizi se vždycky spoléháme na armádu, a to nejenom já, vláda, ale celá naše společnost. Všichni víme, že armáda nás nikdy nezklame,“ řekl premiér.

V minulosti podle něj často armáda doplácela na finanční škrty, když bylo potřeba zalepovat díry v rozpočtu. „Dnes je tomu jinak. Víme, že armádu potřebujeme a že bez investic by se nám časem rozpadla,“ doplnil Babiš s tím, že v blízké době bude potřeba vyřešit, jak zajistit český vzdušný prostor, protože v roce 2027 skončí leasing Gripenů.

Seskok parašutistů zahájil Dny NATO
Zdroj: Vladimír Pryček/ČTK

Létající pevnost nad Českem nepřeletí, zabránila tomu závada tankeru

V sobotu měl nad Českem proletět americký strategický bombardér B-52, patnáctihodinový let z domovské základny ve Spojených státech se ale kvůli závadě na tankovacím letounu KC-135 neuskuteční. Létající pevnost měla letět bez přistání 30 hodin a palivo doplňovat za letu. Mluvčí velvyslanectví USA Griffin Rozell uvedl, že bez podpory doplňování paliva nelze misi B-52 na dlouhé vzdálenosti bezpečně uskutečnit.

  • Program ČT24 vysílá Dny NATO v sobotu 19. září živě od 11:00 do 12:00 hodin a od 13:00 do 16:00 hodin. 
  • V neděli 20. září je živé vysílání na programu ČT24 od 11:00 do 12:00 a od 14:00 do 16:00 hodin. 

V pátek odpoledne přistál v Ostravě německý transportní airbus A-400. Je to největší a nejsilnější vrtulový stroj, který má aliance k dispozici.

„Je to vojenské letadlo navržené podle civilních standardů, což z něj zároveň dělá velmi schopné a bezpečné letadlo,“ řekl kapitál letounu Airbus A-400 Gunnar Kratz. 

Společnost Aero Vodochody ve vzduchu předvedla také nový letoun L-39NG, který čerstvě splnil oficiální podmínky pro mezinárodní letový provoz a má certifikaci, která je předpokladem dodávek zákazníkům. Dvoumístný proudový letoun L-39NG bude sloužit jako cvičný podzvukový letoun i jako lehký bitevník, má navázat na legendární stroj Aero L-39 Albatros.

České zastoupení

Na akci se představuje také 7. mechanizovaná brigáda s těžkou technikou. Tato jednotka má v české armádě největší údernou sílu.

Při pátečním tréninku měli vojáci nové balistické helmy, které mají do konce roku dostat všechny jednotky české armády. „Helma je vybavená čelní montáží pro uchycení přístrojů nočního vidění, dále bočními rejlovými lištami, na které lze uchytit doplňky jako baterky nebo stroboskop,“ popisoval ji zástupce velitele roty 72. mechanizovaného praporu Přáslavice Ondřej P. 

Kvůli covidu-19 musí vojáci nosit roušky. Výjimku mají pouze při bojových ukázkách.

Na Dnech NATO v Ostravě se kromě české armády představují také další tuzemské bezpečnostní složky: policie, celní správa či speciální zásahová jednotka vězeňské služby.

Letecké ukázky sledovaly v sobotu v okolí stovky diváků roztroušené po skupinkách. Někteří si donesli židličky a dalekohledy. „Neřešili jsme žádné mimořádné události ani žádné komplikace v dopravě,“ řekla policejní mluvčí Soňa Štětínská.