Počty nově nakažených klesat nebudou, říká Dušek. Začíná se více testovat

Počet lidí s nově potvrzenou nákazou covidem-19 začal s koncem týdne významně růst. Ministerstvo zdravotnictví zdůvodnilo vyšší počet pozitivních testů tím, že se začíná zvyšovat celkový počet prováděných testů. Ředitel Ústavu zdravotních informací a statistiky Ladislav Dušek očekává, že počty nakažených klesat nebudou, protože množství testů by mělo růst i nadále. Experti i politici v sobotu zdůraznili, že důležitější než zvýšený počet nově diagnostikovaných je, že významně neroste počet vážných případů.

Po pátečním rekordním přírůstku 506 lidí s pozitivními testy na koronavirus se v sobotu jejich množství zvýšilo o dalších 239. Je to sice číslo sotva poloviční, ale na víkendový den zároveň velmi vysoké. Posledním nepracovním dnem, kdy vyšlo více pozitivních testů, byl 28. červen, ovšem i předtím přibývalo přes 200 případů v tyto dny jen zřídka. Pátek i sobota však mají podle hygieniků shodný jmenovatel – zvýšený počet celkově provedených testů.

V pátek vyhodnotily laboratoře 8432 vzorků, což bylo jedno z nejvyšších čísel vůbec – i když ne zcela nejvyšší – a testování by nemělo polevit. Proto také podle šéfa zdravotnických statistiků Ladislava Duška nelze očekávat významný pokles počtu pozitivních případů.

„Větší objem testů povede nevyhnutelně po celý podzim k většímu množství nově diagnostikovaných lidí. Nemoc prochází populací celé Evropy, Česká republika není žádnou výjimkou. V tuto chvíli hlásí velmi vysoké počty řada dalších států,“ poukázal.

Již v sobotu ale zdůraznili hlavní hygienička Jarmila Rážová i premiér Andrej Babiš (ANO), že za zásadní považují nikoli vysoký počet lidí s potvrzenou nákazou, nýbrž poměrně nízký počet těch, u nichž má covid-19 vážný průběh. Babiš poukázal, že v nemocnicích je jen asi 110 nemocných z celkového počtu více než pěti tisíc. Podle Rážové je většina případů bez příznaků. Souvisí to i s tím, že se covid-19 významně nešíří mezi rizikovými skupinami, hlavní hygienička uvedla, že se nakazili především mladí a středně staří lidé.

Také Dušek je přesvědčen, že samotného zvýšeného počtu pozitivních testů není třeba se vážně obávat. „V tuto chvíli není počet nově diagnostikovaných určující faktor nebezpečnosti nemoci. Důležitá je nemocnost těch lidí – zda jsou skutečně nemocní a také jakou máme situaci v nemocnicích,“ uvedl. I lidé, kteří skončili v nemocnicích, jsou podle něj „s relativně lehkým průběhem“.

O zveřejnění ohnisek bude jednat tým chytré karantény

U nových případů platí – tak jako již delší dobu – že se šíří v malých ohniscích, kterých ale přibývá. Příkladem mohou být Velké Hoštice na Opavsku, kde se nákaza rozšířila na narozeninové oslavě. Pozitivně testováno bylo 28 lidí, v karanténě jsou i starosta a místostarosta a velkohoštický obecní úřad je do konce měsíce uzavřen.

Premiér Andrej Babiš (ANO) vyzval ministerstvo zdravotnictví a statistiky, aby zveřejnili přehled ohnisek. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové o tom bude jednat tým chytré karantény.

„Je to věc, kterou velmi zvažujeme, že bude publikována. Ale ochrana GDPR nám brání, abychom zveřejňovali přímo osoby,“ podotkla.

Bez testu hrozí karanténa ve Slovinsku či Pobaltí, další státy mají padesátkový limit

Rostoucí počet potvrzených případů ale má vliv na vnímání České republiky v zahraničí. Slovinsko již vyžaduje od turistů negativní test, jinak jim po příjezdu hrozí karanténa, podobná je situace i v pobaltských republikách.

Země se obvykle řídí počtem nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny, který se v současnosti pohybuje v Česku nad 30. V případě, že by vystoupil nad padesát, mohly by přistoupit k restrikcím pro cestovatele i další země – hranici 50 nakažených na sto tisíc obyvatel má stanovenou jako limit pro zavedení opatření například Německo.

Česká republika v současnosti vyžaduje negativní test nebo podstoupení karantény po návratu z řady zemí včetně Srbska či Ukrajiny, ze států EU jde v současnosti pouze o Rumunsko. Od pondělí přibude i Španělsko, omezení se ale netýká Kanárských ostrovů.