Za podpálení Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí dostal muž podmínku. S trestem nesouhlasí

Obvodní soud pro Prahu 1 potrestal muže, který před měsícem založil oheň u Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí v Praze. Muži za výtržnictví a poškození cizí věci uložil podmíněný roční trest. Ten s ním ale nesouhlasí a podal odpor.

„Výkon jednoletého trestu byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání 30 měsíců a dále byl obžalovanému uložen trest propadnutí věci,“ uvedla mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Muž ale trest odmítl přijmout a podal proti němu odpor, případ tak bude před obvodním soudem pokračovat.

Polil látku hořlavinou a zapálil ji

Incident se stal ráno 21. června. Podle policie podezřelý kolem půl osmé ráno u sloupu polil hořlavinou textil a zapálil ho. Všiml si toho operátor kamerového systému. Hlídka strážníků následně oheň uhasila vodou z lahve, kterou měla ve služebním autě.

Sloup, který byl poškozen od kouře a sazí, očistil další den Miloslav Černý, který se loni v červenci proslavil tím, že přes noc z vlastní iniciativy odstranil graffiti z Karlova mostu. O očištění Mariánského sloupu ho požádal přímo sochař Petr Váňa. „Mimo čištění se tomu kamenu nic nestane. Je to pevný materiál. Očistilo se to a není tam nic znát,“ uvedl tehdy Váňa.

Sloup se navrátil po sto letech

Mariánský sloup se na Staroměstské náměstí vrátil téměř po 102 letech teprve před nedávnem. Jeho napodobeninu vytvořil se spolupracovníky sochař Petr Váňa a sloup vztyčili na náměstí počátkem června. Původní sloup v roce 1918 na protest proti habsburské monarchii strhl dav. Sloup nechal postavit v roce 1650 císař Ferdinand III.