Soud uložil muži za financování terorismu tříletý podmíněný trest

Soud v Pardubicích potrestal Mohammeda Yousefa Al Samarraie třemi lety vězení s podmíněným odkladem na tři roky za financování terorismu. Podle obžaloby poslal v roce 2017 přes prostředníka svému synovi, o němž věděl, že je členem teroristické organizace Islámský stát, do iráckého Mosulu 54 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, státní zástupce i obhájce se na místě vzdali možnosti odvolání.

Čtyřiasedmdesátiletý muž, občan Iráku, který v Česku žije od roku 2006, jednání svého syna neschvaloval. Uvedl, že nevěděl, že odjel do oblasti obsazené Islámským státem. V kontaktu byli jen prostřednictvím internetových aplikací Skype a Telegram. Syn mu posílal propagandistické snímky a videa, v jednom byl i sám zachycen.

Otec se také dozvěděl, že se syn oženil a má dítě a že byl zraněn. „Myslel jsem, že dělá někde v kanceláři,“ uvedl před soudem. Řekl, že peníze mu poslal proto, aby se jeho rodina mohla odstěhovat z Mosulu obklíčeného spojeneckými vojsky. Že tím může financovat terorismus a že je to trestné, údajně nevěděl.

Muž terorismus neobhajoval

Na uložení trestu na nejnižší možné hranici se shodli státní zástupce i obhájce a soud jejich návrh akceptoval. Jako polehčující okolnost vzal v úvahu jeho nedobrý zdravotní stav, značný věk a skutečnost, že sám terorismus neobhajoval. Podle předsedkyně senátu Anny Sobotkové lze věřit tomu, že byl synovým jednáním zklamán.

Soudkyně naopak odmítla mužovo tvrzení, že synovi poslal peníze z humanitárních důvodů, aby umožnil odjezd jeho rodiny do bezpečí. Podle ní je z důkazů zřejmé, že věděl, že podporuje člena teroristického hnutí, aby mohl žít v oblasti obsazené Islámským státem. „Dával jste mu prostředky na obživu, aby pro Islámský stát mohl něco aktivně dělat,“ řekla Sobotková. Zachycená komunikace obou mužů humanitární účel podpory podle ní nepotvrzuje.

Podle odsouzeného je jeho syn zřejmě mrtev. Spojenecká vojska Mosul obsadila a od té doby se mu s ním nepodařilo navázat kontakt.