Nemocní na Karvinsku jsou napojeni na doly OKD, nedochází k šíření v komunitě, říká Vojtěch

Koronavirus se na Karvinsku nešíří v komunitě, ale pouze u nejbližších kontaktů horníků, shrnuje současnou situaci v Moravskoslezském kraji ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Hlavní hygienička Jarmila Rážová jeho slova potvrzuje. V Česku podle ní jsou další dvě potenciální ohniska nákazy –⁠ v Církvici u Kutné Hory a ve Větrném Jeníkově na Vysočině. Výsledky testů budou mít hygienici k dispozici v úterý odpoledne. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odhaduje, že tato ohniska nebudou do budoucna představovat problém.

Vojtěch zdůrazňuje, že na Karvinsku nedochází ke komunitnímu šíření covidu-19. „Pozitivní případy, které byly zachyceny, jsou spojeny s Dolem ČSM,“ vysvětluje ministr a apeluje na racionalitu a přenechání debaty odborníkům. Dodává, že nezáleží pouze na počtu nově nakažených, ale také na náporu na systém zdravotnictví. Ten je v současnosti dle ministra takřka nulový. „Situace se zklidňuje,“ hodnotí.

O přenášení nemoci do komunity na Karvinsku v neděli mluvil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). Kritika v posledních dnech směřovala zejména k tomu, že stát zde nezajistil dostatečné kapacity hygieniků a lidé museli na testování čekat. Podle kritiků z řad opozice měl stát jako majitel uhelné společnosti OKD také dříve přistoupit k uzavření dolů, někteří rovněž zpochybňovali fungování takzvané chytré karantény, která má usnadnit hledání možných nakažených.

Brífink ministerstva zdravotnictví 7. července (zdroj: ČT24)

Ministr v úterý v pořadu Události, komentáře uvedl, že se ve čtvrtek v Ostravě sešel se zástupci klíčových měst i se zástupci Integrovaného záchranného systému a dalších a společně se domluvili na postupu. Šlo například o navýšení kapacit odběrových míst, povolání mediků a dalších. „Dohoda proběhla, takže nechápu tu kritiku. Ve čtvrtek jsme se dohodli, myslím, že kritika není úplně férová. Všichni na tom intenzivně pracují, krajská hygienická stanice fungovala o víkendu prakticky nonstop. Dle mě se situace se výrazně zlepšila,“ řekl.

Rážová Vojtěchova slova potvrzuje. V kraji se podle ní začínají projevovat mimořádná opatření tamní hygienické stanice. „Situace na území České republiky je stabilizovaná. V naprosté většině krajů je hlášen maximálně sporadický výskyt případů,“ doplňuje hlavní hygienička s tím, že pozitivní případy z Moravskoslezského kraje tvoří 70 procent všech odhalených pozitivních případů v Česku za poslední dva týdny.

Dle Duška je situace na Karvinsku na úrovni středního rizika. Pro Moravskoslezský kraj nyní statistici odhadují reprodukční číslo 1,51, což je počet lidí, kteří se v průměru nakazí od každého nemocného. Pro Karvinsko je reprodukční číslo 1,6. Neznamená to nekontrolované šíření v populaci, uvádí šéf ÚZIS.

V regionu je ale třeba opatrnosti a opodstatněná jsou také přísnější hygienická opatření, doplňuje. Situace na Karvinsku se podle něj nesmí podcenit, zároveň by se ale neměla srovnávat s přírůstky pozitivních případů z března či dubna, protože nyní nejde o plošné šíření.

Nemáme informace, stěžují si starostové z Karvinska

Za vážnou považuje současnou situaci v regionu Svazek měst a obcí okresu Karviná (SMOOK). „Dle názoru SMOOK je současný špatný stav zapříčiněn zejména rozporuplným přístupem odpovědných orgánů – především vláda ČR, ministerstvo zdravotnictví ČR a Krajská hygienická stanice v Ostravě, k řešení situace na dolech OKD, který přetrvává do dnešních dnů,“ tvrdí.

„Chytrá karanténa absolutně nefunguje a již použití slova ,chytrá‘ u toho, co se děje, by mělo být trestné. Lidé se dozvídají výsledky testů pozdě, a mnozí tak zbytečně žijí ve stresu a mnozí tak zbytečně sedí v karanténě,“ doplňuje svazek obcí na Karvinsku.

Starostové z regionu si stěžují také na nedostatečnou informovanost měst a obcí ohledně aktuálního vývoje počtu nemocných. Chtějí například vědět, kolik lidí je v jejich obcích v karanténě či přímo nakažených. „Ze dne na den dochází k výrazným úpravám v uváděných počtech a lze například lehce zpochybnit údaje o vykazovaných uzdravených,“ upozorňuje svazek a apeluje na vytvoření komunikační linky, kde by starostové mohli operativně řešit problémy. 

Ve Větrném Jeníkově je 13 potvrzených případů

Lokální ohnisko evidují hygienici kromě Karvinska také v Církvici u Kutné Hory, kde testy prokázaly čtyři nemocné. Výsledky testů dalších zhruba sta kontaktů budou k dispozici v úterý, avizuje Rážová.

Dalším ohniskem je Větrný Jeníkov na Vysočině. Hygienici tam zjistili zhruba pětatřicet kontaktů jednoho nemocného člověka. Z pětatřiceti provedených testů vyšlo 13 pozitivních. „Uskutečnily se některé hromadné akce, například otevírání muzea, kam se sjeli lidé i mimo Větrný Jeníkov,“ doplňuje Rážová.

Dušek odhaduje, že tato lokální ohniska nebudou do budoucna představovat problém. Pozitivní vývoj vidí i na Frýdecko-Místecku. „V Česku máme odeznívající epidemii,“ konstatuje s tím, že nad hranici sta nemocných na 100 tisíc obyvatel se dostalo maximálně patnáct okresů. „České republice se podařilo ochránit zranitelné skupiny obyvatel od masivního šíření nákazy,“ dodává šéf ÚZIS.