A přece se léčí. Nemocnice Na Pleši nepřerušila chod ani po hromadném policejním obvinění

Reportáž: Případ středočeské nemocnice Na Pleši (zdroj: ČT24)

Nemocnice Na Pleši v Nové Vsi pod Pleší, ve které kriminalisté z podílu na podvodu obvinili bezmála šedesát lidí z řad zdravotnického personálu i pacientů, dál pokračuje v běžném provozu. Na zařízení se zaměřili kriminalisté kvůli podezření, že od pojišťoven inkasovalo peníze za neprovedené úkony. Podle vlastního forenzního auditu nemocnice se žádný trestný čin nestal.

Soukromé zařízení v Nové Vsi na Příbramsku má dvě stě lůžek a specializuje se na léčbu pacientů s rakovinou či plicními chorobami nebo péči o umírající. Podle policie se zde vykazovaly fiktivní zákroky nejméně od února 2011 do konce roku 2015 a pojišťovnám měla vzniknout devatenáctimilionová škoda.

Kriminalisté v obsáhlé kauze, kterou dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze, obvinili 58 lidí, mimo jiné jsou to pacienti tohoto nestátního zdravotnického zařízení, kteří prý vědomě souhlasili s tím, že poskytnou své údaje k fiktivnímu vykazování hospitalizace.

Převážně se ale má jednat o sestry a lékaře, z nichž někteří už v zařízení nepracují. Všichni jsou stíháni na svobodě. „Osobám, které mají zásadní podíl na spáchané trestné činnosti, hrozí trest odnětí svobody od pěti do deseti let,“ dodává mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová.

Mezi obviněnými je i právnická osoba, kterou má být právě nemocnice, jak uvedl i její jednatel a prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj peníze nikdo neukradl. „Všechny peníze šly na léčení – nikdo si nic nebral, nevyplácel se zisk, nic. Pojišťovny neměly námitky, i když se věc řeší roky. Teď je to největší zločinné spolčení (podle obviněných) za historii ČR. Mě osobně ani lidi z mého okolí nikdo neviní,“ napsal.

Nejistá budoucnost

Sama nemocnice pak pokračuje v provozu, včetně ambulancí, a to přesto, že jí policie zablokovala účty. Podle ředitele Martina Kotta měla pouze na čtyři až pět dní problém s cash flow, to už se ale vyřešilo.

„Obstavené účty jsou, to je asi běžný postup Policie České republiky. Pokud bylo usnesení, tak součástí usnesení je toto obstavení. Ale druhý majitel se k tomu postavil tak, že všechny tyto věci srovná a my jedeme dál,“ uvedl Kott. Druhým majitelem vedle Šmuclera je podle údajů z obchodního rejstříku Jan Hromádka.

Vedení nemocnice zatím neuvažuje, že by někoho z obviněných potrestalo. Nechalo si zpracovat vlastní forenzní audit, podle kterého se žádný trestný čin nestal. Jaká bude budoucnost nemocnice, není známo. Šmucler prý se společníkem řeší, jestli bude pokračovat. „Já v tom pokračovat určitě nechci,“ řekl Českému rozhlasu. Kott to nechtěl komentovat.