Záplavy mají další oběť, policisté našli tělo pohřešované ženy ze Šumperska

Nejméně devět lidských životů si vyžádaly záplavy, které v červnu zasáhly Česko. Policie nalezla tělo pohřešované ženy z Oskavy. Počátkem měsíce se pod ní utrhl břeh u rozvodněného potoka. Stále zůstává pohřešována další žena, po které policisté dosud bezúspěšně pátrali v řece Osoblaze.

Čtyřiasedmdesátiletou ženu, jejíž tělo nyní policisté našli v katastru obce Dolní Libina, vzala rozvodněná Oskava ve stejnojmenné obci na Šumpersku již 7. června. Pod seniorkou se tehdy utrhl břeh, kde stála.

„Při středeční pátrací akci, na které se podíleli zejména kynologové se speciálně vycvičenými psy, bylo (…) nalezeno tělo ženy. Můžeme říci, že se s největší pravděpodobností jedná o pohřešovanou 74letou seniorku, se kterou se v noci na pondělí 8. června v Oskavě utrhl břeh rozvodněného potoka,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Policisté ženu začali hledat, jakmile zmizela, práci jim však ztěžoval rozbahněný terén. Pátraly po ní desítky policistů včetně psovodů. Týmy policistů prohledávaly několikakilometrové úseky.

Podmínky pro pátrací akci připravovali policistům také lesníci a další dobrovolníci, kteří uklízeli popadané stromy a naplaveniny. Na mnoha místech byla nasazena těžká technika a pokračovalo se v odklízení naplavenin v řece a v čištění propustků.

Žena je jednou ze dvou obětí červnových záplav v Olomouckém kraji. Přívalové deště a následná povodeň mají na svědomí i smrt sedmačtyřicetileté ženy z Šumvaldu-Břevence, místní části Šumvald.

Záplavy si i tak od začátku června vyžádaly nejméně devět lidských životů. Významnou část z nich tvoří vodáci, kteří i přes vyhlášené stupně povodňové aktivity vypluli na řeky. Utopila se dívka, když se převrhl raft, na kterém plula s otcem a starší sestrou. Zemřeli také dva vodáci, kteří se příliš přiblížili k jezu v Hovězí, i další vodák na jezu ve Velké nad Veličkou.

Stále pohřešována zůstává žena, kterou svědci nejspíše viděli v rozvodněné Osoblaze. Ve středu po ní policisté pátrali, ale na patnáctikilometrovém úseku řeky ji nenalezli.