Případ údajného týrání v ostravském domově seniorů policie odložila, trestný čin se podle ní nestal

Policie odložila případ možného týrání klientů Domova Slunečnice Ostrava. K trestnému činu podle ní nedošlo. Některá zjištění ale policisté předali úřadům, aby prověřily, zda nemohlo jít o přestupek. Případem se policisté zabývali od loňska.

„Na základě vyhodnocení zjištěných a získaných informací bylo konstatováno, že ve věci nedošlo ke spáchání trestného činu, ke kterému se vázalo prověřování (podezření ze zločinu týrání svěřené osoby) a policejní orgán věc odložil,“ uvedla na dotaz České televize mluvčí Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje Soňa Štětínská. „Některé zjištěné skutečnosti byly odevzdány správnímu orgánu k prověření na přestupkové jednání,“ dodala.

Podle Štětínské policisté kontaktovali desítky osob a shromažďovali i písemné podklady. Jaká zjištění předali správnímu orgánu ale neuvedla.

Kauzu kolem ostravského domova seniorů odstartovaly reportáže Seznam Zpráv. Upozorňovaly na údajné ponižující chování některých zaměstnanců vůči klientům. Nejčastěji šlo o dvě pracovnice, které už v domově skončily – samy podaly výpověď.

Na Slunečnici se zaměřili také kontroloři z ministerstva práce a inspekce práce. Zjistili dílčí nedostatky, zaměstnanci nepostupovali vždy v souladu s nastavenými postupy.

„Například jedna zaměstnankyně používala opakovaně jednorázové rukavice při hygienických úkonech u všech klientů,“ uvedla v lednu pro ČT mluvčí ministerstva Kateřina Brodská. Resort proto nařídil zaměstnance řádně proškolit a naplánoval neohlášenou kontrolu.