Středočeský spor kvůli informaci o nedostatku ochranných pomůcek: vydavatelství prý čelí zastrašování

Společnost A11, která vydává list Náš region, se ohradila proti postupu Středočeského kraje v kauze ochranných pomůcek u záchranné služby. V prohlášení uvedla, že vydavatelství, které v článku v Našem regionu počátkem koronavirové pandemie upozornilo na údajný nedostatek roušek pro záchranáře v kraji, čelí pokračujícímu nátlaku a zastrašování od hejtmanství. Věcí se zabývají právní zástupci vydavatelství.

Na nedostatek ochranných pomůcek si počátkem pandemie stěžovala záchranářka ze Zdib Veronika Brožová. List Náš region použil v článku její otevřený dopis. Kraj tvrdí, že záchranářka neměla pravdu, a podal trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy.

Vydavatelství tvrdí, že článek se zakládal na pravdě a kraj se místo vysvětlení snaží umlčet své kritiky. To, že roušek a respirátorů byl nedostatek, potvrzuje podle vydavatelství mimo jiné hejtmančin facebookový status z 16. března, v němž pomůcky veřejně poptávala.

„Vyzýváme hejtmanku Jermanovou z ANO i úřad Středočeského kraje, aby přestaly lhát a vytvářet nátlak za pomoci trestních oznámení na záchranářku Veroniku Brožovou a vydavatelství A11. Tento postup je v demokratické společnosti nepřijatelný,“ stojí v tiskové zprávě.

Vydavatelství v ní také odmítlo tvrzení, že se kraj snažil redakci Našeho regionu kontaktovat, ale nijak nereagovala. Naopak to byl redaktor, kdo nedostal na svůj dotaz ohledně pomůcek odpověď, uvedlo a v prohlášení zveřejnilo snímek odeslaného e-mailu redaktora hejtmance.

Kraj tvrzení z dopisu nadále odmítá

Záchranářka 17. března v otevřeném dopise hejtmance napsala, že na jejím stanovišti byl jediný respirátor a tři balíčky ochranných pomůcek k infekčnímu pacientovi, roušky měli záchranáři údajně vlastní.

Kraj to odmítá. V té době bylo podle něj každé sanitní vozidlo vybaveno třemi sety pro použití při kontaktu s pacientem s podezřením na vysoce nakažlivou nákazu. Kdyby se set použil při zásahu, měl být okamžitě doplněn na stanovišti z okresního či centrálního skladu. Ochranné prostředky byly podle hejtmanství distribuovány ihned.

Po zveřejnění informací začali údajně na krajský úřad volat lidé s dotazy, zda záchranka situaci zvládne. Kraj se v souvislosti s článkem v Našem regionu rozhodl 19. března, že podá trestní oznámení. Případem se zabývají kriminalisté z odboru extremismu a terorismu. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka je to kvůli nouzovému stavu, kdy vyšetřování možného šíření poplašné zprávy spadalo do jejich gesce.

Záchranářce kvůli porušení kázně pohrozil její nadřízený a sama hejtmanka potvrdila podání trestního oznámení pro šíření poplašné zprávy. To ale nesměřuje přímo na Brožovou, nýbrž na web Náš region, který o dopise informoval.

„Trestní oznámení je směřováno na článek, protože šířil poplašnou zprávu v době, kdy krize byla na začátku, a způsobil obrovskou paniku mezi lidmi,“ zdůvodňuje krok vedení kraje Pokorná Jermanová. „Záchranáři byli chráněni, mohli použít ochranné pomůcky od začátku,“ doplňuje. 

Za podáním trestního oznámení si Pokorná Jermanová stojí. „Byla krizová situace a každý si musí uvědomit, že přestože vydá nějakou informaci, tak jeho povinností je nechat reagovat druhou stranu. Přes naše telefonáty celý den nebyl k dispozici a prostor nám nedal,“ podotýká hejtmanka.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se domnívá, že podat trestní oznámení v tomto případu nebylo šťastné. „Asi bych to takto neřešil,“ řekl v pořadu Události, komentáře. Zdůraznil, že nezná detaily případu. 

Hejtmanka chce po policii další posouzení

Pokorná Jermanová se minulý týden obrátila na policii, aby dané trestní oznámení posoudila znovu. Uvedla to Helena Frintová z krajského úřadu, podle níž je však takový akt zcela ojedinělým případem. Tvrdí, že hejtmanství tím nezasahuje do policejního vyšetřování. Na dotaz, proč chce hejtmanka nové posouzení oznámení, Frintová neodpověděla.

Podle Frintové se hejtmanka s Brožovou setkala, záchranářka prý na schůzce připustila, že způsob komunikace nebyl standardní. „Otázkou je, zda si paní Brožová uvědomovala případný dopad svého vyjádření a zda se spíše nestala nástrojem politického boje některých opozičních politiků prostřednictvím regionálního serveru Náš region,“ uvedla Frintová.

Brožová ale trvá na tom, že neudělala nic špatného a neřekla nic lživého. Zástupci kraje byli podle ní na setkání rozzlobení kvůli tomu, že jim nezavolala a informace zveřejnila.

Podle Mladé fronty Dnes již dala Brožová výpověď. „Skončím k poslednímu červnu. Zůstanu v oboru, ale pod jinou organizací. V mých očích vedení záchranky už delší dobu nefunguje, tohle byla poslední kapka. Nechci pracovat pro organizaci, za kterou se stydím,“ řekla listu Brožová.