Sněmovna zvolila do Rady ČT Lipovskou, Matochu a Veselého

Sněmovna zvolila ve středu do Rady České televize ekonomku Hanu Lipovskou, novináře Pavla Matochu a moderátora Lubomíra Veselého známého pod jménem Luboš Xaver Veselý. Poslanci vybírali do televizní rady v druhém kole tajné volby ze šestice kandidátů.

Dalšími třemi kandidáty byli psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý a předseda správní rady Nadačního fondu obětem holocaustu Michal Klíma.

Ke zvolení bylo nutných 97 poslaneckých hlasů. Lipovská jich obdržela 114, Matocha 108 a Veselý 111. Douda získal 60 hlasů, Holý 72 a Klíma 70.

Generálního ředitele ČT Petra Dvořáka volba zákonodárců nepřekvapila: „Část poslanců se dlouhodobě netají tím, že jí vyhovuje stav, kdy se tlak na Českou televizi a její nezávislost stupňuje, k čemuž má možná směřovat i personální obměna Rady ČT,“ okomentoval výsledek.

Dvořák také vyjádřil víru v to, že přístup členů televizní rady bude vůči ČT „konstruktivní, objektivní a bude respektovat zákon a Kodex ČT.“

V březnovém prvním kole volby poslanci vybrali do patnáctičlenné televizní rady někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra.

Sněmovna vybírala členy Rady České televize za šestici lidí, kterým skončil mandát 26. března. Jedná se o bývalého předsedu Jana Bednáře a řadové členy Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivanu Levou a Vlastimila Venclíka.

Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík se ucházeli o pozici v televizní radě i nyní, volební výbor je ale už dříve do finálního klání neposlal.

Rada České televize je orgán, jehož prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu. 

Do Rady Českého rozhlasu sněmovna nikoho nezvolila

Do Rady Českého rozhlasu sněmovna v druhém kole tajné volby nikoho nezvolila. Dostatečný počet hlasů nezískali někdejší předsedkyně rozhlasové rady Hana Dohnálková ani historik Jaroslav Šebek. Uskuteční se nová volba, v níž budou poslanci vybírat dva rozhlasové radní.

Ke zvolení bylo potřeba 97 hlasů. Dohnálková jich obdržela 94 a Šebek 69. V březnovém prvním kole volby poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu galeristu Marka Pokorného.