Omezení pohybu a cestování zkomplikovalo život třetině lidí, ukázal průzkum

Zákaz volného pohybu a cestování v pátek sice skončil, omezení ale trvají. Podle průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi omezení pohybu a cestování hodně zasáhlo více než třetinu dotázaných. Přes 40 procent respondentů uvedlo, že jim to život zkomplikovalo trochu, pro čtvrtinu to neznamenalo žádný problém. Více než třetina respondentů také uvedla, že se obává ztráty zaměstnání.

Uzavření některých obchodů považuje za velkou komplikaci pětina oslovených. Skoro šedesát procent uvedlo, že se jich dotklo trochu, necelá čtvrtina říká, že vůbec.

Omezený provoz kulturních institucí a sportovišť výrazně pocítila čtvrtina lidí, naopak 39 procentům nevadí. Uzavření restaurací nevidí jako potíž polovina respondentů, 16 procent dotázaných to ale za komplikaci považuje.

Více než třetina oslovených se také obává ztráty zaměstnání, například kvůli propouštění, nedostatku zakázek nebo krachu firem. Obavy, že nebude mít na základní životní výdaje nebo splátky půjček, přiznalo v průzkumu 35 procent oslovených.

S postupným návratem dětí do škol souhlasí většina oslovených

Koncem května by se pak mohli do lavic vrátit někteří žáci prvních stupňů základních škol, naopak děti z druhých stupňů a středoškoláci se k výuce vrátí nejspíš až v září. S vládními plány týkajícími se výuky vyjádřila souhlas více než polovina dotázaných, 45 procent respondentů bylo naopak proti.

Jako citelný problém považuje zrušení výuky necelá čtvrtina respondentů, naopak pro 60 procent lidí to žádné problémy neznamená.

Dotazování probíhalo prostřednictvím technologie CASI na vzorku 800 respondentů ve dnech 21. až 22. 4. 2020.