Čištění ulic bez odtahů a pokut. Města kvůli současné situaci zaparkovaná auta spíš tolerují

Blokové čištění (zdroj: ČT24)

Opatření proti šíření koronavirové nákazy komplikují i bloková čištění po zimě. Část měst úklid odložila na neurčito, většina ale ulice čistí. Především kvůli omezení prašnosti, což doporučují i hygienici. Pokuty za nepřeparkovaná auta ale řidičům nerozdávají, ani je neodtahují.

Vedení města Brna doporučilo městským částem úklid silnic a chodníků dočasně zrušit, aby lidé nemuseli chodit auta přeparkovat. Většina z nich přesto čistí dál, kvůli tomu, aby snížily prašnost v ulicích.

„Existují studie, které potvrzují, že se viry šíří s polétavým prachem mnohem rychleji. Máme zaprášené ulice, které se čistily naposledy v listopadu, to extrémně zvyšuje respirační potíže u mnoha lidí,“ vysvětlila radní pro životní prostředí v městské části Brno-Sever Marie Kselíková (KDU-ČSL).

Okolí aut dočistí úklidové čety

Prach mizí pryč spolu s pyly nebo zbytky zimního posypu. Úklidové čety ručně dočišťují i okolí aut, která řidiči nepřeparkují. Strážníci je nově nepokutují, auta se ani nenadzvedávají. „Na ulicích zůstává přece jenom o něco více aut, ale musím říci, že obyvatelé to opravdu vzali dobře a jsou ochotni vozy odstavit,“ řekl provozní ředitel komunálních služeb Falky Václav Hodaň.

V Olomouci chtějí začít s blokovým čištěním ve čtvrtek v Českobratrské, Husitské, Kališnické a Valdenské ulici, zatím jen na zkoušku.„Vzhledem k současné situaci musíme na jedné straně zvážit snahu čistit komunikace po zimním období a snižovat prašnost, a na straně druhé, zda osazováním dopravním značek a omezením parkování neztěžujeme občanům už tak problematické žití. Vyzkoušíme tedy blokové čištění  a uvidíme, zda v uvedených úsecích dojde k odstranění vozidel a bude-li vůbec takovéto blokové čištění efektivní,“ vysvětlil ředitel Technických služeb města Olomouce Jiří Fryc. 

Blokové čištění začne 4. dubna i v Praze. V rámci jednotlivých bloků nebudou rozmisťována přenosná dopravní značení o dočasném zákazu zastavení a Pražané nebudou muset přeparkovávat svá vozidla.

„Je logické, aby lidé, kteří dodržují pravidla nouzového stavu, nebyli nuceni řešit parkování svých aut. V žádném případě nebudeme vozidla odtahovat, ale úklid zajistíme zvýšením počtu pracovníků, kteří budou uklízet ručně i pod zaparkovanými vozidly,“ uvedl generální ředitel TSK Jozef Sinčák. 

V Jihlavě začalo blokové čištění v pondělí. Značky pracovníci Služeb města Jihlavy rozmístili proto, aby řidiče dopředu informovaly o blokovém čištění jejich ulice. Město lidi žádá, aby pokud to půjde, přeparkovali. Pokutovat je ale nikdo nebude, když to neudělají. Dočištění města bude pokračovat, až se situace kolem šíření nemoci COVID-19 uklidní.

Hygienici: Města by neměla zůstat zaprášená

Naopak třeba radnice městské části Brno-střed veškerá bloková čištění až do konce dubna zrušila a podobně se zachovalo hned dalších sedm městských částí. Kromě nich i také například radnice v ProstějověBřeclavi, Vyškově nebo Třebíči.

Podle hygieniků to ale není správný přístup. „Smysl všech opatření směřuje k tomu, aby obyvatelé byli co nejméně zatěžováni znečištěním jak bakteriologickým, tak samozřejmě i poletavým prachem. Jestliže chceme postupně přistupovat i k dezinfekci ploch, tak nemá smysl, aby zůstávaly po zimě znečištěné,“ vysvětlil ředitel Odboru hygieny obecné a komunální jihomoravské Krajské hygienické stanice Miroslav Staněk.

Odklad čištění navíc může znamenat, že se ulice nebudou čistit letos vůbec. Úklidové firmy mají často plné kalendáře na celý rok.