Zákrok policie kvůli Modlitbě pro Martu puštěné na Zemanově mítinku byl nezákonný, rozhodl soud

UDÁLOSTI: Policejní zásah na setkání prezidenta Zemana s občany v Lipníku nad Bečvou byl podle soudu nezákonný (zdroj: ČT24)

Policisté porušili zákon, když na podzim 2017 zadrželi zvukaře Jaroslava Hensla poté, co pustil píseň Modlitba pro Martu tak, aby byla slyšet na lipnickém náměstí, kam právě přicházel prezident Miloš Zeman. Rozhodl tak pražský městský soud, na který se Hensl obrátil se správní žalobou.

Modlitba pro Martu zněla na náměstí v Lipníku nad Bečvou 8. listopadu 2017. Prezidenta Zemana, který byl na návštěvě Olomouckého kraje, tam vítala kromě jeho příznivců i skupina odpůrců se zdviženými kartami. Z okna penzionu, před kterým stáli, pustil Jaroslav Hensl Modlitbu pro Martu. Policisté za ním došli, přikázali mu, aby produkci vypnul, poté provedli prohlídku a zvukaře odvezli na služebnu, kde strávil dvě hodiny.

Úřady následně rozhodly, že se Hensl hudební produkcí nedopustil ničeho protiprávního. Ten následně podal žalobu, kterou se domáhal, aby naopak soud označil za protiprávní postup policie. To se nyní stalo.

Puštění písně Marty Kubišové vnímá pražský městský soud jako vyjádření občanského postoje, a tedy ještě přípustnou formu svobody projevu. „Jednalo se o poklidný jednorázový projev, na kterém byl žalobce předem s policisty domluven. Nebyl důvod pro to, aby policie vyhodnotila jednání žalobce jako možné spáchání přestupku,“ uvedla předsedkyně soudního senátu Ivanka Havlíková.

Lipnický zásah vyvolal i politické reakce. Někteří politici postup policistů kritizovali, stejně tak i tehdejší ombudsmanka Anna Šabatová. Naopak prezident Miloš Zeman policii za zásah poděkoval a označil ho za adekvátní s tím, že řádně povolené shromáždění nemá nikdo právo rušit. Dříve také řekl, že Modlitbu pro Martu má velmi rád, ale v Lipníku zněla jako řev a kakofonie.