Píseň pro Rudolfa III. v roce 1969 zastavila normalizace. Nyní se našel ztracený díl seriálu

Události: Našel se ztracený díl seriálu Píseň pro Rudolfa III. (zdroj: ČT24)

Po téměř 50 letech byl nalezen ztracený díl populárního seriálu Píseň pro Rudolfa III. Jde o poslední, devátou epizodu s názvem Dinosaurus, která se natáčela na jaře 1969. Na obrazovkách už se však neobjevila, protože pořad, ve kterém zazněla známá Modlitba pro Martu, byl zakázán. Česká televize nyní poslední díl rekonstruuje.

Hudební televizní seriál Píseň pro Rudolfa III. natáčel v letech 1967 až 1968 režisér Jaromír Vašta podle scénářů Jaroslava Dietla. Ve vyprávění o řezníku Rudolfovi, který se ztrácí ve svém snění, si zahráli Darek Vostřel, Iva Janžurová nebo Jiří Hrzán.

Současně v něm zpívali největší hvězdy tehdejší doby Václav Neckář, Helena Vondráčková, Waldemar Matuška nebo Marta Kubišová. Pro seriál vznikla její proslulá píseň Modlitba pro Martu, která se stala symbolem odporu proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Na televizní obrazovce se píseň objevila na sklonku roku 1968.

Celkem vzniklo devět epizod, na obrazovku se jich však dostalo jen osm. Poslední díl nazvaný Dinosaurus se měl vysílat v dubnu 1969. Z programu byl ale na poslední chvíli stažen a další díly už nesměly vzniknout.

„Soudě podle politických vtipů, které v nich byly obsaženy, nebyla velká šance, že by v tehdejší atmosféře začínající normalizace byly ještě natočeny,“ říká vedoucí Spisového archivu a fototéky ČT Karel Sieber.

Iva Janžurová namluví sama sebe

O ztraceném dílu si odborníci dlouho mysleli, že z něj fakticky nic nezbylo. Nalezené originální filmové kotouče ale dokazují opak. Loni v září se dostaly do archivu České televize, kam je přinesl badatel Otto Sotorník, který je koupil na internetové aukci.

„Chybělo tam bohužel asi prvních deset minut toho pásu, ale jinak byly v relativně dobrém stavu. Pravděpodobně nějaký tehdejší pracovník Československé televize je ukryl před skartací,“ domnívá se Otto Sotorník.

„Ti, co věděli, kam se ty trezorové věci vyváží na skládku, tam chodívali, někteří tím topili, ale někteří, kteří věděli, co to je, si to prohlídli a schovávali to,“ dodává kreativní producent ČT Ondřej Šrámek.

Česká televize nyní poslední díl rekonstruuje. Část unikátních záběrů se totiž po půl století našla němá. Podle původních scénářů se jim proto nyní vrací zvuk. Iva Janžurová je jedna z mála, která po padesáti letech namlouvá sama sebe.

„Nejdřív jsem si myslela, že to bude za mě namlouvat dcera, dneska jsem se dozvěděla, že se dohodli, že to zkusí se mnou, tak jsem zvědavá, kam ten hlásek vyladím do těch dávných časů,“ říká Iva Janžurová.

Diváci se mohou těšit také na dosud neznámý hudební výstup Marty Kubišové. K písním se totiž na rozdíl od mluvených dialogů v televizi zvuk dochoval a na obraz už nasadil.