Modlitbu pro Martu mi policisté dopředu odkývali, tvrdí zadržený zvukař Hensl z Lipníku nad Bečvou

Reportéři ČT: Modlitba pro Martu na protest proti Miloši Zemanovi (zdroj: ČT24)

Zvukař Jaroslav Hensl chtěl před týdnem písní Modlitba pro Martu doprovodit lipnický protest proti prezidentu Miloši Zemanovi. Policie ho ale zadržela, a to přesto, že Hensl policisty na protest, který měl trvat jen několik minut, dopředu upozornil a ti ho podle jeho slov „odkývali“. Podrobnosti zjišťoval Jiří Leschtina v pořadu Reportéři ČT.

Začátkem listopadu přišlo na náměstí v Lipníku nad Bečvou několik desítek lidí s červenými kartami a transparenty kritizujícími prezidenta Miloše Zemana. Na úvod jeho setkání s místními občany pustil zvukař Jaroslav Hensl z okna domu kultovní píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Ještě než píseň dozněla, zvukaře, který chtěl hudbou podpořit své přátele mezi demonstrujícími, zadržela policie. 

Ta věc kolem Modlitby mi připadá neuvěřitelná. A spíš je to taková ustrašenost místních politických nebo policejních orgánů, aby se něco nestalo. Ale má to hroznou souvislost právě s tou normalizační politikou.
Marta Kubišová
zpěvačka

„Písničku jsem pustil z tabletu. Šel jsem k oknu, díval jsem se ven. Pak jsem za sebou uslyšel šramot,“ popsal své zadržení Hensl. „Za mnou stál člověk, mířil mi kamerou do obličeje a křičel, ať to okamžitě vypnu. Za ním byli samí černooděnci, kteří mi řekli, že jsem omezen na svobodě a nesmím nic dělat, jinak že mi dají pouta.“

Muži, kteří Hensla zadrželi a odvezli na policejní stanici, patřili k pořádkovému odboru krajské policie Olomouc. „Policisté plnili úkoly v rámci bezpečnostního opatření k návštěvě prezidenta České republiky,“ uvádí na adresu zákroku mluvčí olomoucké krajské policie Libor Hejtman.

Jak přitom Hensl uvedl pro Reporéry ČT, s policií byl na hudební produkci on a jeho přátelé předem domluvení: měli pustit slavnou píseň a poté na protest proti hlavě státu odejít. Celá akce tak neměla trvat déle než pět minut. Po domluvě s policií ani nesáhli po transparentu s nápisem Pravda vítězí.

„Říkali jsme jim, že odehrajeme Modlitbu pro Martu a až to skončí, tak to vypneme a půjdeme pryč. A oni to odkývali, věděli, že tam (v bytě, ze kterého se pouštěla píseň, pozn. red.) budu jenom já. Dokonce si myslím, že se mě jeden z policistů ptal, co to bude za skladbu,“ popsal dohodu s policií Hensl. 

Jaroslav Hensl
Zdroj: Peřina Luděk/ČTK
Mně to všechno připadá naprosto absurdní. Je to pokračování práce policie, kterou jsme viděli během návštěvy čínského prezidenta.
Pavel Šaradín
politolog

Prezident označil o dva dny později incident za řev, song Marty Kubišové v něm nerozeznal. „To byla kakofonie, která naprosto přerušila úvodní projev pana starosty Lipníku. Jestliže policie tento řev v souladu se zákonem shromažďovacím přerušila, tak jí zbývá za to poděkovat,“ zhodnotil policejní zákrok Miloš Zeman.

Starosta Lipníku Miloslav Přikryl ale později řekl, že mu píseň tolik nevadila: „Tak silně bych to určitě nevnímal. Písnička byla v polovině přerušená, pak už byl po celou dobu klid. Kvůli jediné písničce by se takové věci neměly dít.“

Krajské policejní ředitelství v Olomouci nic nepatřičného v podobě zásahu neshledalo a jednání Jaroslava Hensla posoudilo jako přestupek. „Je podezřelý z přestupku dle zákona o právu shromažďovacím tím, že bránil účastníkům shromáždění ve splnění účelu shromáždění nepřístojným chováním, kdy rušil svou hlasitou hudební produkcí projev jednoho z účastníků shromáždění,“ uvedl mluvčí Hejtman. 

Hradílek: Nemyslím si, že se dočkám výsledků voleb

Protest proti Zemanovi měl podpořit místního rodáka, disidenta a bývalého ministra vnitra Tomáše Hradílka, který kvůli opětovné kandidatuře hrozí protestní hladovku a také na lipnickém shromáždění Zemana požádal, aby už znovu o Hrad neusiloval.

Jsou to vážné argumenty, ale řešitelné poněkud jinými způsoby. Řada lidí je znepokojených, ale pořád jsme v době, kdy je potřeba se těmto tendencím bránit jiným způsobem.
Pavel Šaradín
politolog

„Moje žena převzala 113 tisíc podpisů občanů České republiky, kteří mě naopak žádají, abych kandidoval. Každý občan má stejná práva a stejné povinnosti. Vy nejste víc než 113 tisíc občanů a nejste jim nadřazený. Proto budu kandidovat,“ odpověděl mu na náměstí Zeman.

Události, komentáře: Jaroslav Spurný, redaktor Respektu (zdroj: ČT24)

Hradílek tou dobou držel hladovku už devátý den. „Já to vnímám tak, že ta situace je velice zralá a nikdo na to nijak zásadním způsobem nereaguje,“ vysvětlil Hradílek, proč se rozhodl pro hladovění, k němuž se neuchýlil ani v době totality.

Hradílek přitom nevěří, že z boje o Hrad Zeman odstoupí. „Nemyslím si to. No, tak budou volby. Nepředpokládám, že vydržím 70 dní, protože do voleb je přes 70 dní. Jsem rozhodnutý, i když se výsledků voleb nedočkám, v tom zůstat a a zemřít. Nedá se nic dělat,“ dodal. 

Tomáš Hradílek
Zdroj: Peřina Luděk/ČTK