Test je negativní. Lékaři vyvrátili podezření na koronavirus u muže, který přijel z centrální Číny

Laboratorní test nepotvrdil podezření na nákazu koronavirem 2019-nCoV u muže, který se nedávno vrátil z cesty do centrální Číny a měl příznaky, které se u této nemoci projevují. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Lékaři již muže propustili z nemocnice. Česko tak zůstává prosté nákazy, ačkoli laboratoře prověřovaly již přes sedm desítek podezření.

„U pacienta se jednalo o respirační onemocnění. Nebylo závažného charakteru, proto byl ještě v nočních hodinách propuštěn do domácího léčení,“ uvedl Dušan Korel z oddělení komunikace společnosti Nemocnice Pardubického kraje.

Třicetiletý čínský občan, který pracuje v Česku, se obrátil na lékaře, protože se u něj objevily příznaky, které se projevují mimo jiné při nákaze koronavirem, ale jsou také podobné jako při chřipce – horečka, bolest hlavy, kašel a další. Podezření bylo vážné vzhledem k tomu, že se před devíti dny vrátil z centrální Číny, uvedla Olga Hégrová z krajské hygienické stanice Pardubického kraje.

Lékařům se přihlásil sám. Na infekčním oddělení v Pardubicích mu odebrali vzorky, jejich test ale podle ministra zdravotnictví podezření nepotvrdil.

Pro nemocného muže jeli záchranáři k němu do bytu v úterý dopoledne. „Vyrazila k němu posádka zdravotnické záchranné služby vybavená ochrannými prostředky – s brýlemi, v neprostupném obleku – a převezla pacienta na infekční oddělení pardubické nemocnice,“ vylíčil mluvčí pardubické krajské záchranné služby Aleš Malý.

Koronavirus 2019-nCoV nazývaný občas wuchanským koronavirem zabil více než tisíc lidí, přes 40 tisíc se jím nakazilo – naprostou většinu nemocných hlásí Čína.

V Česku se poprvé objevilo podezření na jeho výskyt ve druhé polovině ledna. Pacienti s příznaky podobnými 2019-nCoV se obrátili na lékaře v Praze, Českých Budějovicích, Opavě či Kroměříži. Testy jejich vzorků měly negativní výsledek. Stejně skončilo i testování dalších lidí, celkem jich včetně pardubického případu bylo 72.

Negativní byly i vzorky lidí, kteří byli na počátku února evakuováni z Číny. Ti skončili v pražské Nemocnici Na Bulovce. I když se podle dosavadních zjištění nejspíše nenakazili, museli po návratu do karantény, v níž zůstanou dva týdny.

V souvislosti s šířením koronaviru vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) globální stav zdravotní nouze. Česko zavedlo preventivní opatření na letišti, navíc přerušilo přímé  letecké spojení s Čínou.

Kontakty s Čínou omezily také vysoké školy. Odkládají plánované příjezdy čínských studentů a akademiků, některé školy na výzvu hygieniků poslali Číňany, kteří již přicestovali, do čtrnáctidenní izolace.