Vláda zřejmě zvedne životní a existenční minimum. Maláčová přesvědčila Schillerovou

Události: Vláda zřejmě zvedne životní a existenční minimum (zdroj: ČT24)

Vláda zřejmě letos po více než osmi letech zvedne životní a existenční minimum. Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na březnové zvýšení obou minim o 13 procent totiž tentokrát podporuje i hnutí ANO. ČT to potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Právě ona přitom v minulém i předminulém roce růst obou částek zablokovala a podmiňovala je revizí sociálních dávek.

Ministryně práce navrhuje u jednotlivce růst životního minima o 450 korun měsíčně na 3860 korun, to existenční chce zvýšit o 290 korun na 2490 korun.

„Chtěla bych, aby dávkový systém pomáhal těm, kteří nemohou pracovat, ale zároveň bych chtěla, aby lidé, kteří mohou pracovat, a nepracují, tak aby se snažili svou situaci řešit,“ plánuje ministryně Jana Maláčová.

Dávky pomáhají například rodině Ladislava Nistora z Litvínova, který vychovává se svou ženou čtyři děti. „Do práce nemůžu, jsem nemocný, mám tlak, trombózu,“ říká. Celkem jako rodina pobírají na dávkách 14 tisíc měsíčně. Z toho dají 10 tisíc za nájem a za elektřinu. Plánované zvýšení životního minima by jim přilepšilo měsíčně víc než 1500 korun.

Dávky pomoci v hmotné nouzi
Zdroj: ČT24

Na rozdíl od minulých pokusů o zvýšení získala ministryně Maláčová důležitého spojence, a to ministryni financí. „Od roku 2012 vzrostly ceny asi o 13 procent, takže to odpovídá zhruba tomu nárůstu životního minima, takže jsem to podpořila,“ uvedla Alena Schillerová.

„Neměla jsem k tomu výhrady ani z toho důvodu, že paní ministryně má prostředky v rozpočtu,“ doplnila Schillerová. Celkem stát podle propočtů ministerstva financí vydá kvůli zvýšení částek zhruba 430 milionů korun.

Na životní minimum stát navázal hned několik dalších sociálních dávek. Po případném zvýšení životního minima tak větší počet rodin dosáhne například na přídavky na děti nebo na porodné.

Sociální dávky navázané na životní minimum
Zdroj: ČT24

Česká vláda naposledy zvyšovala životní i existenční minimum 1. ledna roku 2012, tedy před více než 8 lety. Právě to je hlavní důvod, proč s návrhem na 13procentní růst dávek pro nejchudší souhlasí většina opozičních stran.

„Ten návrh je strašně důležitý. To, aby se navýšilo o nárůst inflace životní minimum, je odůvodněné,“ říká k tomu místopředsedkyně Pirátů a poslankyně Olga Richterová.

„Opravdu valorizace neproběhla dlouho a je potřeba reagovat na ty potřeby, na to, jak se vyvíjí ceny,“ říká místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková. „Podporujeme tu valorizaci tak, jak je nastavená,“ souhlasí místopředsedkyně výboru pro sociální politiku sněmovny Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

Naopak velké výhrady vůči návrhu ministerstva práce má hlavně SPD. „Zvýší se dávky nepřizpůsobivým skupinám obyvatel, my zásadně nesouhlasíme s tím, aby se zvyšovaly dávky nepřizpůsobivým,“ říká předseda SPD a místopředseda sněmovny Tomio Okamura.

Vláda bude o zvýšení životního a existenčního minima rozhodovat v únoru. Její verdikt bude konečný. Poslanci ani senátoři o zvýšení obou minim nerozhodují.