Firma Purum dostala v minulosti několik pokut za skládky i chybějící povolení

Události v regionech: Firma Purum není v potížích poprvé (zdroj: ČT24)

Úterní výbuch a únik škodlivin z areálu v Hamru na Jezeře policie vyšetřuje jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při explozi utrpělo zranění osm lidí, dva museli záchranáři letecky přepravit do nemocnic. Zjišťování příčin výbuchu ale může trvat týdny i měsíce. Firma Purum, která provozovnu na likvidaci nebezpečného odpadu vlastní, měla problémy už v minulosti. Hned několik pokut dostala například od České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Areál firmy v Hamru kontrolovali inspektoři naposledy letos v červnu a žádné pochybení nezjistili. „Česká inspekce životního prostředí uložila firmě pokuty za jiná zařízení. A to například 450 tisíc korun za mobilní zařízení v Sebicích na Teplicku, kde firma nakládala s odpady z nemocnic, aniž k tomu měla povolení,“ nechala se slyšet mluvčí ČIŽP Jana Jandová.

Podrobnější vyjádření majitele firmy Purum Daniela Krafta se České televizi získat nepodařilo. Inspektoři udělili jeho společnostem už dříve i jiné pokuty. Například sto tisíc korun kvůli skládce v Litvínově.

Kraftova firma také v čističce odpadních vod likvidovala nebezpečné odpady v Březhradu na Hradecku. Její provoz už inspektoři zastavili. Problematickou se ukázala být i skládka v Osečné na Liberecku. Milionová pokuta padla před dvěma lety. Firma se proti sankci odvolala a inspektorát ji snížil na necelou polovinu.

V roce  2006 se navíc v areálu vedle elektrárny v Chvaleticích zranil zaměstnanec firmy Purum. Policisté pak odhalili nelegální sklad nebezpečných látek: ten provozoval Ladislav Pilc, který ale v tu dobu byl nezvěstný a později ho úřady prohlásily za mrtvého. „Byl to Pilcův sklad a neměli jsme s ním nic společného,“ tvrdí ovšem jednatel společnosti Purum Daniel Kraft.

Policie zatím neví, co aktuální výbuch v Hamru způsobilo. „Vyšetřování potrvá týdny, možná měsíce,“ uvedla českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Policie odešle odebrané vzorky do vlastní specializované laboratoře v Ústí nad Labem. Zpracovat si nechá rovněž znalecké posudky. 

Ani jednatel firmy Daniel Kraft zatím neví, co mohlo havárii způsobit. „Při obvyklé každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením.“