Inspektoři: Proti útočníkům je špatně zabezpečeno pět procent škol

Praha – Nedostatečné zabezpečení před útočníky má každá dvacátá škola. Vyplývá to ze zprávy České školní inspekce, kterou si resort Marcela Chládka zadal vypracovat po smrtícím útoku na střední škole ve Žďáru nad Sázavou. Ministerstvo školství proto nyní nově stanoví minimální standard, který by školy měly dodržovat.

Inspekce zkontrolovala celkem 5 477 škol a školských zařízení, což je více než polovina těchto institucí zapsaných ve školském rejstříku. Zcela bez zabezpečení fungovalo devět mateřských, čtyři základní a dvě střední školy. Naopak v devadesáti procentech případů zabezpečení při vstupu inspektora do školy fungovalo.

„Už proto, abychom měli jako rodiče jistotu, potřebujeme minimální standardy bezpečnosti veřejných školních zařízení a ministerstvo školství slíbilo, že takové minimální standardy připraví,“ konstatoval po dnešním jednání kabinetu premiér Bohuslav Sobotka. „Dosud žádný standard neexistuje. Nastavujeme ho právě proto, že na jednom místě neexistuje relevantní soupis toho, co má škola zajistit, aby z pohledu státu zajistila elementární bezpečnost,“ doplnil Ondřej Andrys z vedení školní inspekce.

Cíle? Jeden vchod a nepřetržitý dohled

Doporučení má být ukotveno ve vyhlášce ministerstva školství. Školám bude doporučovat používání pouze jednoho vchodu pro žáky, studenty i veřejnost. Tento vchod by navíc měl být uzamčen a vstupy kontrolovány. Cizí osoby by do prostoru školy měly být vpuštěny až po jejich identifikaci a ověření účelu návštěvy. Ve všech prostorách školy by měl být zajištěn nepřetržitý dohled nad žáky, při akcích souvisejících se vzděláním, které se konají mimo budovu školy, by měly být zkontrolovány příslušné prostory a žáci by měli být vybaveni ochrannými a bezpečnostními prvky.

„Protože situace je ve školách diametrálně odlišná, není možné nastavit nic jiného než minimální standard, který musí být natolik obecný, aby bylo možné si v něm ukotvit konkrétní opatření podle možností školy podle vůle zřizovatele a podle peněz,“ konstatuje inspektor Andrys. „Škola je živý mechanismus, nejde z ní udělat vězení.“

Jak se dnes školy zabezpečují:

  • elektronické čipy pro vstup
  • kamerové systémy
  • pedagogický dozor u vchodu (popř. dozor jiných zaměstnanců)
  • vrátnice a recepce

Co navrhuje školní inspekce:

  • jediný vchod pro žáky, studenty i veřejnost (se stálým dozorem)
  • identifikace každého cizího návštěvníka
  • zajištění nepřetržitého a všudypřítomného dozoru
  • kontrola míst mimo budovu školy, kde probíhají školní aktivity
  • ochranné a bezpečnostní prvky pro žáky
  • přehledné okolí budov, včetně úprav terénu a zeleně; funkční osvětlení přístupových cest

Ministerstvo zřídí speciální fond na posílení bezpečnosti

Zvýšenou pozornost věnovanou bezpečnosti českých škol přinesl útok psychicky labilní ženy, k němuž na podzim došlo ve Žďáru nad Sázavou a při kterém zemřel mladý student. Sobotka novinářům po jednání kabinetu řekl, že se stát musí z tragédie poučit. Student ve Žďáru podle něj zahynul jako hrdina a je důležité, aby jeho smrt nebyla zbytečná a podobná věc se neopakovala.

O stanovení základních podmínek školní bezpečnosti stáli samotní ředitelé. Protože ministerský manuál může přinést pro vzdělávací instituce zvýšení výdajů, chce resort školám pomoci zřízením fondu, z nějž by čerpaly peníze na zabezpečení – a to jak na technické vybavení, tak na zaplacení lidí, kteří by hlídali u vchodů do škol. Ve fondu by podle ministra měly být řádově miliony korun. Kromě toho chce zajistit kurzy, na kterých by se děti učily, jak se chovat v krizových situacích včetně vstupu cizího člověka do školní budovy.