Toman poslal Bruselu odpověď na audit Komise, podrobnosti nesdělil

Ministerstvo zemědělství odeslalo v pondělí odpověď na bruselský audit zemědělských dotací ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Českému rozhlasu Radiožurnálu to řekl ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Obsah odpovědi nekomentoval. Odeslání zprávy potvrdilo tiskové oddělení ministerstva zemědělství.

Česko mělo na odpověď na předběžnou auditní zprávu čas do 20. září. Podle Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) ještě v pondělí obdrží odpověď unijní Generální ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova. SZIF obsah auditu nekomentoval, ale rozporuje ho.

„Odpověď na audit Evropské komise zpracoval Státní zemědělský intervenční fond. A bylo to odesláno prostřednictvím ministerstva. Takže by to mělo být dneska nebo zítra předáno,“ uvedl Toman. To bez dalších podrobností potvrdil i jeho úřad. „Ano, odpověď již byla odeslána,“ řekl mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Česku hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi 450 milionů korun dotací

Na konci května a na začátku června dorazily do Česka dvě předběžné auditní zprávy Evropské komise, které se týkají Babišova možného střetu zájmů. V první z nich Komise v anglicky psaném dokumentu dospěla k závěru, že Babiš má dále vliv na společnost Agrofert a současně má jako premiér vliv na použití unijních peněz. Česku proto hrozí, že by mohlo vracet do unijního rozpočtu asi kolem 450 milionů korun dotací, které Agrofert čerpal. Odpověď na ni předali zástupci ministerstva pro místní rozvoj na konci srpna stálému zastoupení ČR v Bruselu. Babiš vracení peněz vyloučil.

Obsah druhého auditu, který se týkal zemědělských dotací, není známý. Kvůli němu ale SZIF uvedl, že nebude Agrofertu proplácet dotace od února 2017, kdy Babiš firmu vložil do svěřenských fondů. Agrofertu bylo ze SZIF od roku 2012 do konce letošního dubna vyplaceno zhruba 6,52 miliardy korun.

„SZIF na odpovědi spolupracoval s Řídicím orgánem Programu rozvoje venkova. K jejímu obsahu se však nemůžeme blíže vyjádřit. Již dříve jsme informovali, že probíhající šetření je důvěrné a jeho průběh a obsah je nutné až do ukončení šetření chránit. V tuto chvíli tak můžeme pouze konstatovat, že v odpovědi rozporujeme předběžná zjištění, která SZIF obdržel z Evropské komise 5. června letošního roku,“ řekla mluvčí fondu Vladimíra Nováková. Podle ní by mělo 28. ledna následovat bilaterální jednání, kdy si obě strany vymění svá stanoviska.

Kvůli zemědělskému auditu přestal SZIF od srpna loňského roku vyplácet dotace i podnikům Tomanovy rodiny. Šéf SZIF Martin Šebestyán tehdy uvedl, že ve zprávě ale nebyl střet zájmů Tomana explicitně konstatovaný. Tomanův údajný střet zájmů se podle médií a opozice mohl týkat Agrotradu, který z 80 procent vlastní ministrův otec Miroslav Toman starší.

Návrh auditu má podle Šebestyána tři hlavní části, v první se řeší údajný střet zájmů premiéra Babiše a Agrofertu. Druhá část zprávy se zabývá mimo jiné obecnými postupy administrace, schvalovacími postupy a efektivitou nákladů. Třetí část se zabývá možným střetem zájmů Tomana. Podle Tomana Komise o projekty Agrotradu neprojevila zájem. K dalším dvěma projektům z října 2018 Toman řekl, že se nepodílel na řídicích procesech.

Agrofert už dříve uvedl, že oba návrhy auditů Evropské komise vnímá jako pochybné a neprofesionální. „Evropští auditoři předvedli mnoho omylů, nepravdivých tvrzení a závěrů. Kdyby se nás aspoň zeptali, nikdy by ke svým závěrům nemohli dojít. Například zkoumali období, kdy pan Babiš nebyl v žádné exekutivní funkci. Taktéž úplně opomněli fakt, že novela zákona o střetu zájmů, takzvaný lex Babiš, zahrnovala přechodné období,“ uvedl již dříve mluvčí koncernu Karel Hanzelka.