Pekarová Adamová chce být předsedkyní TOP 09. Cítím se na to, mám podporu straníků i vizi restartu, říká

Markéta Pekarová Adamová: Rozhodla jsem se kandidovat na předsedkyni TOP 09 (zdroj: ČT24)

Markéta Pekarová Adamová v pořadu Interview ČT24 oznámila, že se hodlá ucházet o post předsedkyně TOP 09. Současná první místopředsedkyně strany chce vyrazit do regionů a přesvědčovat voliče o tom, že Česko má chránit své životní zdroje, tradiční strany a že má přijmout euro. Pekarová Adamová zdůraznila, že má na restart TOP 09 dostatek energie, zkušeností i podpory svých straníků.

„Dospěla jsem k tomu rozhodnutí, že se na to cítím, že na to mám zkušenosti. V TOP 09 jsem od začátku, postupně jsem byla řadová členka až místopředsedkyně, byla jsem v komunální politice i v parlamentu. Stranu velice dobře znám a myslím, že mohu své zkušenosti nabídnout,“ uvedla Pekarová Adamová. 

Necelou hodinu předtím oznámil současný šéf strany Jiří Pospíšil, že znovu už na svůj post kandidovat nebude. Na předsedu strany chce vedle první místopředsedkyně kandidovat také  další člen vedení strany Tomáš Czernin, rovněž on o svých plánech mluvil v pořadu Interview ČT24.

Pekarová Adamová tvrdí, že cítí podporu svých straníků: „Ta podpora mi pomohla v rozhodování. Velice ji cítím, mluvila jsem s lidmi v regionech, a kdybych to tak nevnímala, tak se k tomu asi nerozhoupu.“ Před dvěma lety o nejvyšší stranický post usilovat nechtěla, teď si ale podle svých slov věří. 

„Mám vizi, chci s ní vyjet do regionů“

Podle Pekarové Adamové by se TOP 09 měla odhodlat k restartu. „Mám vizi, že by si nové vedení mělo rozdělit úkoly, rozjet se do regionů a tam představit plán a diskutovat o něm s voliči. Ten plán stojí na třech pilířích: ochraně životních zdrojů, našem ukotvení v Evropské unii a vstupu do eurozóny a na tradičních stranách, které jsou hrází proti populismu a extremismu,“ shrnula své priority.

Zdůraznila, že podle ní má TOP 09 ve svém středu nejlepší odborníky na životní prostředí. Přijetí eura pak považuje za „ty poslední dveře, které nás dělí od další integrace“. „My už nechceme být ve společnosti zlotého a forintu, chceme do toho nejužšího klubu. Evropská unie je nejbohatší místo na světě,“ zdůvodnila. Za další své priority považuje oblast vzdělávání, zdravotnictví a sociálních služeb. 

Restart TOP 09 pak podle Pekarové Adamové spočívá v tom, že „do toho vložíme novou energii, kterou já v sobě mám“. Zaměřit se chce na komunikaci s voliči v regionech.  „Abychom byli dost sebevědomí říkat ty věci jasně a čitelně. Aby každý od Aše po Starý Hrozenkov věděl, že TOP 09 je proevropská strana, která dbá na nerozhazovačnou politiku, ochranu životních zdrojů, vzdělání a slušnost. Chci vést tým, který to udělá,“ plánuje současná první místopředsedkyně strany.

Markéta Pekarová Adamová je předsedkyní TOP 09 od roku 2019. Do té doby byla od listopadu 2015 místopředsedkyní strany, do které vstoupila v roce 2009 a od roku 2013 ji zastupovala ve sněmovně. Před vstupem do TOP 09 se politicky neangažovala.

V minulém volebním období byla ve sněmovně místopředsedkyní výboru pro sociální politiku a zasedala také ve výboru pro životní prostředí; v letech 2010 až 2018 byla zastupitelkou městské části Praha 8, v letech 2010-2014 byla i radní. V radě se věnovala sociální oblasti. 

V listopadu 2021 se stala předsedkyní Poslanecké sněmovny, kdy jako jediná z lídrů koaličních stran nezasedla ve vládě. V dolní komoře v minulosti předsedala podvýboru pro lidská práva, věnovala se sociální politice a životnímu prostředí. 

Rodačka z Litomyšle (narozena 2. října 1984) vystudovala andragogiku na Univerzitě Karlově (Bc.) a ekonomii a management v průmyslu na ČVUT (Ing.). Pracovala v obchodním oddělení telekomunikačního operátora T-Mobile, mezi roky 2008 a 2010 působila v personální a vzdělávací agentuře.

Jako dobrovolnice se věnuje práci v dětských domovech v Arménii a Maroku, pracovala s postiženými lidmi v Srbsku a spoluorganizuje dětské tábory a akce pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí v Česku.

V roce 2016 se vdala, jejím manželem je slovenský odborník na IT Tomáš Pekara.

Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: ČTK/AP/Martin Štěrba

Mezi Pospíšilem a Kalouskem

Pokud se stane šéfkou TOP 09, chce Pekarová Adamová stranu také sjednotit. Podle ní je nyní rozdělná mezi příznivce současného předsedy Pospíšila a jednoho ze zakladatelů strany Miroslava Kalouska. „Ale ta největší skupina nechce tento spor a vnímá ho negativně. Tam někde jsem já a vnímám jako svoji úlohu dát lidi dohromady a vnitrostranickou výměnu názorů řešit za zavřenými dveřmi,“ prohlásila.

TOP 09 vnímá Pekarová Adamová jako stranu konzervativně liberální: „Oba ty proudy jsou zastoupeny a stranu to obohacuje. Ale voliče to až tak nezajímá. Volič chce mít jistotu, koho volí, jaká řešení nabízí, jaké má strana představy o řízení státu a že z toho neuhne a nebude se to měnit spolu s kampaní.“

Podle posledního průzkumu agentury Median by TOP 09 v srpnu získala 5,5 procenta. „Neděsí mě to. Je třeba vyhrnout si rukávy a pustit se do práce,“ zhodnotila Pekarová Adamová blízkost pětiprocentní hranice, pod kterou už se strany nedostávají do sněmovny. Opoziční TOP 09 uspořádá volební sněm 23. a 24. listopadu v pražském hotelu Don Giovanni.

Markéta Pekarová Adamová v Interview ČT24 kromě své kandidatury do čela TOP 09 komentovala také jmenování nového ministra kultury, probíhající jednání o státním rozpočtu a také sociální priority státu. Celý rozhovor lze přehrát ve videu v úvodu článku nebo ve zvukové podobě jako podcast.