Pospíšil oznámil, že už nebude kandidovat na předsedu TOP 09. Do čela chce Pekarová Adamová

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil už nebude znovu kandidovat na předsedu strany. Oznámil to na sociálních sítích. Kandidaturu do čela TOP 09 v úterý v Interview ČT24 ohlásila první místopředsedkyně strany a poslankyně Markéta Pekarová Adamová. Už dříve projevil zájem o předsednické křeslo také místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

Pospíšil uvedl, že se chce věnovat mandátu europoslance a také působení v Praze, kde je předsedou zastupitelského klubu Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN), které spolu s Piráty a Prahou sobě v metropoli vládnou. Na funkci v radě hlavního města nicméně podle svých slov neaspiruje.

Upozornil, že neodmítá kandidaturu na jinou funkci ve vedení strany. Doplnil, že znovu nekandidovat se nerozhodl proto, že by svoje předsednictví nepovažoval za úspěšné. Stranu by podle něj měl vést politik, který chce být současně lídrem do sněmovních voleb. Podle Pospíšila by TOP 09 mohlo prospět, kdyby ji vedla žena.

„Jako předseda strany jsem TOP 09 vedl do komunálních i evropských voleb. Jak v pražských, tak v evropských volbách jsem v čele kandidátky dosáhl na dvojciferný výsledek. Oba tyto úspěchy pro mne ovšem zároveň znamenaly zisk mandátů, které mi občané svěřili. Nechci zradit jejich důvěru, a proto nemohu stranu vést do sněmovních voleb. Jsem navíc přesvědčený, že do příštích sněmovních voleb má být lídrem TOP 09 politik či politička, který už nyní ve sněmovně zasedá a bude do ní znovu kandidovat,“ napsal Pospíšil na Facebook.

„Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nyní už znovu na předsedu naší strany nekandidovat a pracovat pro občany a TOP 09 v Praze a v Evropském parlamentu,“ pokračuje. 

Kandidaturu oznámila Pekarová Adamová

Kandidaturu do čela strany zároveň v úterý večer ve vysílání České televize oznámila první místopředsedkyně strany a poslankyně Markéta Pekarová Adamová. „Rozhodla jsem se to říci teď poprvé v Interview ČT, že jsem se rozhodla kandidovat na předsedkyni TOP 09. Myslím, že TOP 09 potřebuje restart a já ho chci provést,“ uvedla. 

„Mám vizi, že by si nové vedení mělo rozdělit úkoly, rozjet se do regionů a tam představit plán a diskutovat o něm s voliči. Ten plán stojí na třech pilířích: ochraně životních zdrojů, našem ukotvení v Evropské unii a vstupu do eurozóny a na tradičních stranách, které jsou hrází proti populismu a extremismu,“ popsala své priority.

Opoziční TOP 09 uspořádá volební sněm 23. a 24. listopadu v pražském hotelu Don Giovanni. Kandidaturu na předsedu strany již dříve ohlásil také senátor Tomáš Czernin. Podporu mu už vyjádřili oba zakladatelé strany Miroslav Kalousek i Karel Schwarzenberg, kteří zároveň opakovaně kritizovali současného předsedu Pospíšila. Podle nich nelze dobře spojit funkce předsedy strany a europoslance.

Svou představu o dalším směřování TOP 09 představil v pořadu Interview ČT24 už v červenci i Tomáš Czernin. Strana podle něj nabízí unikátní kombinaci konzervativní a proevropské politiky, která může oslovit městského i venkovského voliče.

Czernin nyní uvedl, že ho rozhodnutí stranické kolegyně překvapilo. Potvrdil, že jeho záměr kandidovat do čela strany se tím nemění, a ocenil, že nebude kandidovat sám, neboť je podle něj známkou demokracie, pokud je kandidátů více. „Nicméně mě to u paní Pekarové Adamové přece jenom trošku překvapilo, protože ona ještě před poměrně krátkou dobou říkala, že v žádném případě kandidovat nebude,“ uvedl.

Současný předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek na Facebooku napsal, že v něm krok Pekarové Adamové vyvolává rozpaky vzhledem k tomu, že kandidaturu podle něj ještě před prázdninami „kategoricky vylučovala“. Za nejdůležitější ale pokládá, aby Czernin a Pekarová Adamová navázali na sněmu strany úzkou spolupráci. V zájmu této spolupráce je připraven vzdát se kandidatury na prvního místopředsedu.

Jiří Pospíšil nahradil v čele TOP 09 před dvěma lety právě Kalouska, který úmysl neucházet se znovu o předsednickou funkci oznámil krátce po sněmovních volbách na podzim 2017, v nichž TOP 09 získala 5,31 procenta hlasů a jen těsně se dostala do sněmovny.