Pekarová Adamová nevystřídá Kalouska v čele TOP 09, chce založit rodinu

Dosavadní místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se nakonec nechce ucházet o post předsedy TOP 09. Serveru Aktuálně.cz řekla, že se chystá založit rodinu. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek v minulých dnech prohlásil, že v čele strany skončí, a Pekarová uvedla, že případnou kandidaturu zvažuje. Dalším jménem, o kerém se spekuluje, je Jiří Pospíšil, který se stal ve čtvrtek řádným členem strany.

TOP 09 získala ve volbách jen sedm mandátů a oproti minulým volbám ztratila 19 poslaneckých křesel a zhruba polovinu hlasů.

Po jednání předsednictva TOP 09 pak Kalousek prohlásil, že se na listopadovém sněmu nebude ucházet o post předsedy. Svým odchodem chce prý umožnit společný postup demokratických subjektů od středu doprava, jak o něm mluvil už loni na podzim. Nechce ale být skutečným ani zástupným důvodem pro to, aby taková spolupráce nevznikla.

Pekarová Adamová s tímto názorem souhlasila: „Ta úvaha mi připadne správná, protože jestliže chceme jít tím směrem, je vhodnější osoba, která není zatížena jakoukoli minulostí.“ Nakonec ale ani ona kandidovat na post předsedy nebude, a to kvůli rodinným důvodům. Aktuálně.cz řekla, že se na listopadovém sněmu strany bude ucházet o funkci první místopředsedkyně.

Dalším kandidátem by mohl být bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který byl do TOP 09 přijat ve čtvrtek. Stal se členem organizace na Praze 6.  Podle Kalouska by se ale ani on neměl o předsednický post ucházet, a to ze stejných důvodů, které vedou k odchodu z čela strany Kalouska. Sám Pospíšil nechtěl v minulých dnech o kandidatuře spekulovat, protože ještě nebyl členem strany.

Kromě Kalouska končí v čele strany i první místopředseda Marek Ženíšek, podle svých slov tak přijal odpovědnost za špatný výsledek voleb. Ženíšek rovněž uvedl, že by v čele strany rád viděl právě Pospíšila.

Další jméno, které zaznívá v souvislosti s postem předsedy, je senátor za TOP 09 Tomáš Czernin. „Musím si to rozmyslet, jestli to vůbec jde skloubit se Senátem, s hospodářstvím, s rodinou,“ řekl Czernin ke své případné kandidatuře. Věc chce probrat také s dalšími členy strany. Pětapadesátiletý Czernin je také místostarostou obce Dymokury na Nymbursku, kde byl jeho rodině vrácen zámek.

Czernina mrzí, že se Pekarová Adamová rozhodla nekandidovat na šéfku strany, neboť za čtyři roky ve sněmovně udělala velký pokrok. Důvody jejího rozhodnutí však naprosto chápe. „Ale mrzí mne to, myslím, že by to byl dobrý restart“, dodal Czernin.