Baxa: Zeman s Babišem vytýkali Šmardovi nedostatek odbornosti v kultuře. Zaorálek ji také nemá

Baxa v Událostech, komentářích: Ani Zaorálek nemá žádnou odbornost v oblasti kultury (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) ve spojitosti se jménem Michala Šmardy (ČSSD) dokola opakovali argumenty, že do křesla ministra kultury má usednout odborník. Nakonec se resortu ujme Lubomír Zaorálek (ČSSD), který také žádnou odbornou erudici ani kompetenci v oblasti kultury nemá. V Událostech, komentářích takto zhodnotil jméno nadcházejícího šéfa kultury předseda sněmovního podvýboru pro kulturu Martin Baxa (ODS). Ředitel Národního divadla Jan Burian i architekt Josef Pleskot ale hledí na budoucnost úřadu pod Zaorálkovým vedením poměrně optimisticky.

„Když se objevilo jméno Michala Šmardy, tak jsem v té době říkal, že po ročním zoufalém působení Antonína Staňka, který způsobil fakticky rozvrat ministerstva kultury, je odpovědnost sociální demokracie, aby jmenovala opravdového odborníka, který bude rozumět vážným problémům kultury. To se podle mě nestalo,“ prohlásil Baxa v Událostech, komentářích.

Že Zaorálek stihl už avizovat svou snahu vyjednat pro oblast kultury více peněz a pro pracovníky zvýšení platů, považuje Baxa za povinnost. „Více peněz do kultury je nepřekročitelné minimum, které musí každý kandidát na tuto pozici říkat,“ soudí Baxa.

Šéf Národního divadla doufá, že resort stoupne na významu

Pro ředitele Národního divadla Jana Buriana byla volba kandidáta velkým překvapením. Nicméně podle jeho slov lze na zanedlouho nového ministra hledět s nadějí. „Možná to, že Lubomír Zaorálek je přece jen výrazný a nepřekročitelný politik bez nějakých vyhraněných názorů, povede k tomu, že resort stoupne na svém významu, což bych nám všem přál,“ řekl Burian.

Čeká od něj řadu legislativních změn. Zaorálkem avizované zvyšování platů kvituje ředitel Národního divadla s povděkem, také si uvědomuje, že než začne jmenovat svá další očekávání, musí dát nastupujícímu šéfovi resortu čas na seznámení s úřadem.

Jeden zásadní požadavek ale ředitel Národního divadla má. „Nemůžeme žít donekonečna v systému, kdy má jeden člověk pravomoc rozhodovat o 29 ředitelích sám o sobě jen proto, že se dozví nějakou informaci, která často není ani pravdivá,“ soudí. Považuje za nutné zaměřit se na posílení autonomie veřejnoprávních kulturních institucí.

Architekta a signatáře petice za odvolání ministra Staňka Josefa Pleskota nepřekvapilo ani tak jméno Lubomíra Zaorálka jako spíš rychlost, se kterou se ujme ministerstva kultury. Očekává od nového ministra hodně důležité práce. „Potřebujeme být viditelní právě přes kulturu v rámci Evropy,“ prohlásil ke svým představám architekt.

Po krizi překotný vývoj

Po přibližně sto dní trvající krizi okolo výměny ministra kultury nabraly události nečekaně rychlý spád poté, co se začátkem týdne Michal Šmarda vzdal své nominace do čela resortu, kterou měl od ČSSD.

Prezident Miloš Zeman záhy poté, co se objevilo jméno nového nominanta sociálních demokratů Lubomíra Zaorálka, oznámil, že ho jmenuje ministrem v úterý. Premiér Andrej Babiš už stihl prezidentovi návrh na jmenování Zaorálka odeslat.

Cesta Lubomíra Zaorálka od navržení předsedou ČSSD Janem Hamáčkem přes formální návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) po jmenování prezidentem tak zabere necelý týden.