Šmarda pro ČT: Ve vládě Andreje Babiše být nechci

Šmarda se ve vysílání ČT vzdal kandidatury (zdroj: ČT24)

Michal Šmarda (ČSSD) nechce být členem vlády. Řekl to v Událostech, komentářích v reakci na poslední výhrady, které vůči němu vznesl premiér Andrej Babiš (ANO). Šmarda současně ujistil, že již informoval šéfa sociální demokracie Jana Hamáčka, že se vzdává nominace na post ministra kultury.

„Za současných okolností ve vládě Andreje Babiše být nechci, nedává to vůbec žádný smysl. Řekl jsem to Janu Hamáčkovi. Nebudu si s nikým hrát hry,“ oznámil Michal Šmarda v Událostech, komentářích. Předseda ČSSD podle Šmardy vzal situaci na vědomí a „po nějaké diskusi“ jeho rozhodnutí podpořil.

Za možné nové stranické kandidáty na ministra či ministryni kultury považuje místopředseda sociálních demokratů například hejtmany Jiřího Běhounka z Vysočiny či Martina Netolického z Pardubického kraje. Ten však takové úvahy obratem odmítl, Jiří Běhounek potom řekl, že o svém možném vládním angažmá zatím nic neslyšel. Michal Šmarda se zmínil také o nynější náměstkyni ministra kultury pro řízení sekce živého umění Kateřině Kalistové, byť v jejím případě zapochyboval, zda by o ministerské křeslo stála.

Jan Hamáček následně uvedl na Twitteru, že postoj svého stranického místopředsedy respektuje. „Rozhodnutí Michala Šmardy vzdát se kandidatury na ministra kultury respektuji a lidsky chápu, jakkoliv mě to mrzí,“ konstatoval.

První místopředseda ČSSD Roman Onderka je oproti svému stranickému šéfovi ke Šmardovi příkřejší. „Rozhodnutí Michala Šmardy vzdát se kandidatury na ministra kultury z politického hlediska nerozumím, i když ho lidsky chápu. ČSSD bude následující situaci řešit tento týden,“ podotkl Onderka.

Za Babišovo hnutí ANO reagoval na Šmardova slova poslanec Aleš Juchelka, podle kterého ministerský kandidát „situaci nějakým způsobem odšpuntoval“. „Uvidíme, jak se zachová sociální demokracie v příštích dnech, jestli bude jiný nominant,“ dodal poslanec.

„Za Babiše bych se styděl,“ reagoval Šmarda na premiérovy výhrady

Šmarda čelil v posledním týdnu kritice od prezidenta Miloše Zemana, který jej odmítl jmenovat, i premiéra Andreje Babiše, jenž Šmardovo jmenování hlavě státu navrhl.

Hrad zdůvodnil svůj postoj údajným nedostatkem odbornosti. „Není odborně kompetentní pro výkon funkce ministra kultury,“ vzkázal prezidentův mluvčí. Babiš se pak ohradil vůči Šmardovým výrokům, které vnímal jako kritické. V rozhovoru pro iDnes.cz se zmínil například o Šmardových slovech o ministryni financí Aleně Schillerové.

Na Facebooku pak Babiš uvedl, že si nedokáže představit, „že bych pana Šmardu představoval ve Vídeňské státní opeře rakouskému kancléři nebo že bych v Národní galerii říkal francouzskému prezidentovi Macronovi, že tento pán je ministr kultury České republiky“.

Šmarda ujistil, že za takových okolností by se dobře necítil ani on. „Samozřejmě by mně bylo trochu stydno, protože s problémy, které pan Babiš v Evropské unii má, bych byl raději, kdyby mě představoval někdo jiný. Ale co se dá dělat. Asi bych se styděl, ale vydržel bych to,“ reagoval na premiérova slova. Myslí si, že s výhradami mohl premiér přijít již před třemi měsíci, kdy však místo toho Babiš Michala Šmardu nominoval do funkce ministra kultury.

Místo ministerstva Senát?

Starosta Nového Města na Moravě a nyní již bývalý ministerský uchazeč ujistil, že se do vrcholné politiky pokusí vrátit. „V jedné věci souhlasím s Milošem Zemanem. Mám skutečně velký handicap, když chci jít do rovnocenného vztahu s panem premiérem nebo ostatními členy vlády. Ten velký handicap je, že na centrální politiku nemám přímý mandát od voličů. O ten mandát si řeknu, řeknu si o něj při nejbližší možné příležitosti. Nejbližší možná příležitost budou senátní volby na Žďársku příští rok,“ avizoval Michal Šmarda kandidaturu do Senátu.

Ke konci svých nynějších ministerských ambicí dodal, že „určitě je lepší být hlavou v Novém Městě na Moravě než ocasem v celé České republice“.

Je však otázkou, zda bude do horní komory kandidovat v řadách vládní strany. Vedení ČSSD bude o situaci jednat v pátek a podle Michala Šmardy není ani po stažení jeho nominace jisté pokračování koalice. 

„Andrej Babiš má pravdu v jedné věci, a to, že v jeho vládě pro mě místo není. V podobném duchu budu dávat i doporučení sociální demokracii jako takové,“ naznačil místopředseda sociální demokracie. Ujistil však, že má strana volné ruce a může se v pátek rozhodnout jakkoli.