Policie ukončila vyšetřování lánských lesů. Obviněný šéf správy Balák odmítá odstoupit

Policie ukončila vyšetřování případu Lesní správy Lány. České televizi to potvrdilo Vrchní státní zastupitelství v Praze. Mezi obviněnými je i šéf zmíněné instituce Miloš Balák, který vinu odmítá. On i další podezřelí se nyní můžou seznámit se spisem, případně navrhnout doplnění. Podle policie byla oprava svahů u nádrže Klíčava předražená a výběrové řízení de facto připravovala firma, která ho pak i vyhrála. Balák ve funkci zůstává a už před časem zmínil, že nehodlá skončit ani v případě obžaloby.

Policie v souvislosti se zakázkou zadržela v roce 2017 tři lidi, následovaly domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst včetně budovy Lesní správy Lány. Zakázku prováděla firma Energie – stavební a báňská společnost Syner. Balák a jeden z jeho spolupracovníků jsou podezřelí ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Loni v září ČT uvedla, že v případu policie obvinila dalšího aktéra – jednu z firem stíhá za sjednání výhody při zadání zakázky.

Projekt v hodnotě zhruba 300 milionů korun má bránit erozi půdy a následnému usychání stromů kolem nádrže. Oprava svahů skončila letos na konci června. Tehdy Balák novinářům řekl, že zakázka na práce byla stoprocentně v pořádku a o nutnosti provést práce bylo rozhodnuto ještě v době, kdy Lesní správu Lány nevedl. Dodal, že o manipulaci s cenou zakázky, ovlivňování rozsahu prací ani jiných znaleckých posudcích, které by porušení zákona potvrdily, nemá žádné informace.

Sporné opěrné zdi

Práce trvaly čtyři roky ve dvou etapách. První skončila v roce 2016, druhá letos. Vznikly více než čtyři kilometry speciálních opěrných zdí, které zároveň plní nároky na ochranu přírody, a 7,5 kilometru zpevněných cest. Záměr vycházel i z požadavků České inspekce životního prostředí z protokolu z roku 2008.

„Hlavní důvod byla půdoochranná funkce lesa, který se zde ztrácel, a druhý důvod byl to, že půda pokračovala do přehrady a znehodnocovala se kvalita vody,“ uvedl Balák argumenty pro úpravy podél Klíčavy, kterou spravuje Povodí Vltavy, břehy a cesty spravuje Lesní správa Lány.

Lesní správa Lány se stará téměř o 5800 hektarů státních pozemků. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je též Lánská obora. Lesní správa Lány je příspěvkovou organizací kanceláře prezidenta.