V kauze zakázek Lesní správy Lány padlo další obvinění. Policie stíhá jednu z firem

V kauze zakázek Lesní správy Lány policie obvinila dalšího aktéra. Minulý týden zahájila trestní stíhání firmy, kterou obvinila ze zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky. České televizi informaci potvrdil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Jiří Pražák.

Policie v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správou provedla loni v červnu domovní prohlídky na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Dva lidé čelí obvinění ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Vyšetřovaní jsou na svobodě.

Podle dřívějších informací České televize kriminalisté stíhají ředitele Lesní správy Miloše Baláka a manažera společnosti Energie – stavební a báňská, která od správy získala zakázku. Nově stíhanou firmou je nyní pravděpodobně tato společnost, kterou spoluvlastní Jaromír Jágr starší. Státní zástupce to ale zatím nepotvrdil.

Trestní stíhání souvisí se zakázkou na zpevnění okolí vodní nádrže Klíčava za 68 milionů korun. Detektivové kladou Balákovi za vinu, že zakázku zmanipuloval. Získala ji právě výše zmíněná společnost Energie – stavební a báňská. Firma zároveň ve stejné době vyhrála i výběrové řízení na budování druhé etapy svahů. Tentokrát dokonce za více než 231 milionů korun.

Energie byla podle klubového webu významným sponzorem Basketbalového klubu Strakonice. Ředitel Lesní správy Lány Balák tam v minulosti působil jako prezident, jeho kolega Eduard Gaisler, který řadu lánských zakázek vypisoval, jako manažer.

První etapa revitalizace svahů, která měla celkově stát 191 milionů korun bez DPH, měla původně skončit v říjnu 2018. V červnu tohoto roku hradní kancléř Vratislav Mynář ale práce na březích nádrže Klíčava zastavil.

Policie zároveň vyšetřuje i další zakázku, která se týká výstavby oplocení kolem lánské obory v hodnotě 4,2 milionu korun. Zakázku získala v roce 2004 bez soutěže firma Kaiser.

Výhrady k hospodaření Lesní správy Lány měl v minulosti i Nejvyšší kontrolní úřad, který prováděl kontrolu hospodaření prezidentské kanceláře v letech 2007 a 2011. Příspěvková organizace v některých případech nedodržela zákon o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších. Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.