Zásah v Lánech: Policie zadržela tři lidi včetně šéfa tamních lesů, jsou podezřelí z manipulace zakázek

Policie zasahovala v Lesní správě Lány (zdroj: ČT24)

Policisté zadrželi tři lidi podezřelé z manipulace při zadávání veřejných zakázek Lesní správy Lány, která patří pod Kancelář prezidenta republiky. Podle ČTK je mezi zadrženými i ředitel lesní správy Miloš Balák. Policie také provádí prohlídky domů i dalších prostor na mnoha místech. Do Lán dopoledne dorazil i hradní kancléř Vratislav Mynář.

„Odbor závažné hospodářské trestné činnosti zadržel tři osoby podezřelé ze spáchání trestného činu zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a dalších trestných činů, spáchaných v souvislosti s veřejnými zakázkami Lesní správy Lány,“ uvedl státní zástupce Jiří Pražák.

Policisté provádějí domovní prohlídky i prohlídky jiných prostor a pozemků na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde, dodal státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze, který případ dozoruje. Mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Iva Knolová zásah bez bližších podrobností potvrdila.

Podle informací ČTK je mezi zadrženými ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák, ráno na něj čekali poblíž budovy správy policisté v civilu. Blesk.cz uvedl, že ráno bylo na místě zhruba 15 policistů, kteří dům zapáskovali a nikoho do něj nepouštěli. 

Lesní správa Lány
Zdroj: ČT24

Na místo během dopoledne dorazil i hradní kancléř Vratislav Mynář, lánská lesní správa je totiž příspěvkovou organizací prezidentské kanceláře. „Považuji za svoji povinnost jako vedoucího kanceláře prezidenta přijet sem, abych se informoval o tom, co se tady děje. Bohužel v tento okamžik nemůžu sdělit nic, protože policie nebyla příliš sdílná,“ řekl Mynář. 

Policejní zásah nechtěl komentovat ani Hrad. „Jako tiskovému mluvčímu prezidenta republiky mi absolutně nepřísluší komentovat činnost orgánů činných v trestním řízení,“ řekl Jiří Ovčáček.

Zásah může souviset s opravami břehů

Podle Blesku zásah zřejmě souvisí s tendrem na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun. Sanace se týkala například břehů u vodní nádrže Klíčava, která zásobuje pitnou vodou Kladensko. Obnova břehů by měla pokračovat.

Podle údajů v registru smluv byla na začátku května mezi Lesní správou a stavebními firmami Syner a Energie podepsána smlouva na zabezpečení svahových deformací v údolí nádrže. Zakázka se týká také zalesnění svahů.

Nádrž Klíčava
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Práce mají vyjít na více než 191 milionů korun bez DPH a skončit v říjnu 2018. Kladenská firma Energie stavební a Báňská měla na starosti také první etapu revitalizace břehů, která podle údajů z registru měla vyjít na více než 68 milionů korun bez DPH. 

NKÚ už dříve upozornil na dělení zakázek

Na pochybnosti při hospodaření Lesní správy Lány v minulosti upozornil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře. Ta se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších.

Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali.

Lánská obora
Zdroj: ČT24

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Ředitelem organizace je Miloš Balák.