Policie po zásahu v Lánech obvinila dva lidi. Do vazby nikdo nepůjde

Policie v případu týkajícím se Lesní správy Lány obvinila dva lidi, třetího zadrženého propustila. Na svobodě budou stíháni i oba obvinění. Podle informací České televize kriminalisté stíhají ředitele Lesní správy Miloše Baláka a zaměstnance společnosti Energie, která od správy získala zakázku.

Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové čelí obviněná dvojice stíhání za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Vazbu žalobci pro nikoho nepožadovali. „Všechny zadržené osoby byly propuštěny, protože po provedení procesních úkonů vazební důvod pominul,“ uvedl státní zástupce z VSZ v Praze Jiří Pražák. 

Policisté ve středu zadrželi tři lidi. Byl mezi nimi i ředitel lesní správy Miloš Balák. „Podle informací, které máme, je jedním z obviněných. Druhý obviněný by podle České televize měl být zaměstnanec společnosti Energie, která prováděla některé zakázky v lánském zámku. V Energii také ve středu zasahovala policie,“ uvedl redaktor ČT Jiří Hynek. 

V souvislosti s případem policie prováděla i domovní prohlídky a prohlídky prostor a pozemků na řadě míst ve Středočeském kraji i jinde. Jedním z klíčových důkazů o údajné manipulaci se zakázkami jsou prostorové odposlechy mimo jiné ze sídla lánské lesní správy.

Hynek: Mezi obviněnými by měl být Balák a zaměstnanec firmy Energie (zdroj: ČT24)

Zásah zřejmě souvisí s tendrem na obnovu břehů v okolí Lán za 60 milionů korun i s několika menšími zakázkami na opravu objektů, které jsou součástí lánské obory. Sanace se týkala například vodní nádrže Klíčava. Podle registru smluv byla v květnu mezi Lesní správou a stavebními firmami Syner a Energie podepsána smlouva na zabezpečení svahových deformací v údolí nádrže. Zakázka se týká také zalesnění svahů. 

Práce mají vyjít na více než 191 milionů korun bez DPH a skončit v říjnu 2018. Kladenská firma Energie stavební a Báňská měla na starosti také první etapu revitalizace břehů, která podle údajů z registru měla vyjít na více než 68 milionů korun bez DPH. 

Na pochybnosti při hospodaření Lesní správy Lány v minulosti upozornil Nejvyšší kontrolní úřad při kontrole hospodaření prezidentské kanceláře. Ta se týkala období mezi roky 2007 a 2011. Podle výsledků kontroly se příspěvková organizace v některých případech nedržela zákona o veřejných zakázkách, když některé tendry rozdělila na několik menších.

Postupovala tak například v jedné z etap rekonstrukce a revitalizace vodních nádrží nebo u rekonstrukce cest v Lánské oboře. Neúčelné nebo neoprávněné využití prostředků státního rozpočtu kontroloři ale nezaznamenali. Balák nicméně nastoupil do čela lánské lesní správy až v roce 2013.