Neděle má být rekordně teplá, pak se ochladí. Praha zakázala rozdělávání ohňů

Teploty mohou během neděle v Čechách vystoupat až ke 38 stupňům Celsia, uvedl ve své předpovědi Český hydrometeorologický ústav. Teplotně silně nadprůměrný červen podle meteorologů vystřídá červenec s průměrnými teplotami, které budou kolem 25 stupňů Celsia. Dál se bude ale prohlubovat sucho. Právě kvůli suchu zakázala Praha od neděle rozdělávání ohňů v lesích, parcích či zahradách. Zákaz se vztahuje i na kouření a ohňostroje a platí do odvolání. Omezení platí i ve Středočeském kraji.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu, která platí v celé zemi od nedělního poledne. V Praze, ve středních a jižních Čechách, v Plzeňském, Karlovarském a Ústeckém kraji a v částech Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje je výstraha dokonce s vysokým stupněm nebezpečí.

„Největší teplo bude pravděpodobně v Čechách, v Polabí by se teplota mohla dostat až k 38 stupňům, mohly by tak padat teplotní rekordy,“ uvedla meteoroložka České televize Jarina Sochorová.

Praha bude bez ohňů i ohňostrojů

V Praze se nesmějí kvůli suchu rozdělávat od neděle 30. června ohně na rizikových místech. Opatření má zabránit vzniku požárů, před kterými v sobotu varovali meteorologové, a platí do odvolání. Informoval o tom mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Rizikovými místy jsou lesní porost a sklady sena či slámy a jejich okolí do vzdálenosti 50 metrů od okraje. Patří sem i lesoparky, parky, zahrady a další porosty umožňující vznik a šíření požáru. A stejně tak i plocha zemědělských kultur, které jsou svým rostlinným charakterem schopny vznícení a šíření požáru. 

Právě na tato místa se zákaz vztahuje a vedle ohňů i na kouření, pořádání ohňostrojů nebo zapalování lampionů nebo pochodní a odhazování nedopalků či hořících předmětů.

Lidé současně nesmí odebírat vodu z nádrží určených pro hašení. Kouřit na rizikových místech lze jen elektronické cigarety. A na železnici nesmí parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření.

Omezeno platí i ve středních Čechách

Kromě Prahy jen zakázáno rozdělávat oheň na rizikových místech i ve Středočeském kraji. Zákaz platí od neděle 30. června do odvolání, týká se například lesů, polí či stohů slámy a sena, informoval za středočeské hasiče Ladislav Holomčík.

Auta také kvůli nebezpečí požáru nyní nemohou zajíždět na polní cesty. „Zákaz neplatí pro vlastníky a uživatele zemědělských pozemků při jejich obhospodařování,“ dodal Holomčík. Kromě rozdělávání ohňů je zakázáno například také kouření, používání pyrotechniky, jízda parní lokomotivy nebo vypouštění takzvaných lampionů štěstí.

Červenec může být teplotně průměrný

Teploty v následujícím týdnu mají být ještě na rozhraní průměrných a nadprůměrných. V pondělí bude do Česka stále proudit tropický vzduch, při kterém odpolední teploty vystoupají na jihovýchodě Moravy k 33 až 37 stupňům a na ostatním území kromě západu a severu Čech na 31 až 35 stupňů. V dalších dnech se mírně ochladí a nejvyšší teploty budou mezi 22 až 30 stupni. Další tři červencové týdny by měly být teplotně průměrné, uvedli meteorologové.

První dva červencové týdny podle nich budou zároveň chudé na srážky, v druhé polovině měsíce by sice mělo pršet o něco více, přesto množství srážek bude odpovídat jen hodnotám obvyklým pro toto období. 

  • Průměrná teplota v Česku od 1. do 28. července činí 18,4 stupně Celsia.
  • Nejchladněji bylo v tomto období v roce 1979, kdy se průměrná teplota dostala k 15 stupňům.
  • Naopak nejteplejší červenec byl v roce 2006 s průměrnou teplotou 22 stupňů.