Vydavatelé knihy Hitlerových projevů zůstanou bez trestu, Nejvyšší soud zamítl dovolání Pavla Zemana

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana v kauze knižního vydání projevů Adolfa Hitlera. Všichni obžalovaní tak zůstávají zproštěni obžaloby. ČT to zjistila z úřední desky soudu.

 „Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce podané v neprospěch obviněných a společnosti Guidemedia,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

Pavel Kamas, Lukáš Novák a Stanislav Beer čelili obžalobě pro popírání genocidy. Nakladatelství Guidemedia se pak podle obžaloby mělo dopustit také přečinu projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka.

„Uvedená trestná činnost měla spočívat v tom, že jmenovaní obvinění společně vytvořili, v nákladu 10 000 kusů vydali a prodávali knihu ‚Adolf Hitler Projevy‘, vyjadřující myšlenky a principy nacionálního socialismu. Tyto projevy byly doprovázeny titulky a komentáři podle obžaloby jednoznačně vyznívajícími jako souhlas s obsahem těchto projevů,“ uvedl Tomíček v tiskové zprávě.

Původně Nejvyšší soud případ vrátil státnímu zastupitelství k došetření. Všichni tři obvinění muži a nakladatelství Guidemedia ale uspěli se stížnostmi k Ústavnímu soudu. Ten původní verdikt NS zrušil. Od té doby zůstalo v platnosti rozhodnutí Krajského soudu v Brně o zproštění obžaloby. Nejvyšší státní zástupce znovu podal nesouhlasné dovolání. Tomu už ale Nejvyšší soud nevyhověl.