Vydání Hitlerových projevů není trestné, potvrdil soud

Brno – Vydání knihy Adolf Hitler: Projevy nebylo trestným činem. Verdikt Městského soudu v Brně dnes potvrdil i brněnský krajský soud. Majitelé vydavatelství Guidemedia Pavel Kamas a Lukáš Novák i tvůrce publikace Stanislav Beer jsou zproštěni obžaloby. Původně jim za vydání knihy hrozilo až deset let vězení. Všichni tři tvrdí, že genocidu neschvalují a vydáním projevů jen čtenářům předložili historické dokumenty.

Vydavatel Pavel Kamas odcházel ze soudní síně spokojený. „Ukázalo se, že svoboda slova u nás ještě stále existuje. Tento závěr procesu jsem očekával od jeho počátku,“ řekl Kamas. Státní zástupkyně s novináři mluvit nechtěla. U odvolacího soudu neuspěla ani s tzv. morálním profilem, který měl poukazovat na vazby některých aktérů na krajně pravicovou scénu. Soud to jako důkaz odmítl.

„Domnívám se, že vydání knihy propagace nacismu není. Obecně lze říct, že propagace spočívá v aktivním přesvědčování, že je ideologie správná a životaschopná i v současné době. Vydání historických dokumentů k tomu automaticky směřovat nemusí,“ uvedl politolog Martin Bastl z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. „Jde o to, jestli někdo vydá takovou knihu za účelem zisku, nebo jestli je to z důvodu, že je vydavatel součástí nějakého prostředí v jehož rámci může mít vydávání takovéto knihy propagační charakter,“ dodal právník Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy s tím, že prokázání takovéto souvislosti je pak práce policie a žalobce.

Podobné náznaky lze najít třeba na veřejném facebookovém profilu Pavla Kamase. Jako místo narození uvádí Troppau, což je německý název města Opava, poslouchá britskou kapelu Brutall Atak, kterou ministerstvo vnitra ve zprávách o extremismu označuje jako neonacistickou a jeho přátelé mu k vyhranému sporu poslali „1 488 gratulací“, což může odkazovat na neonacistickou symboliku (88 se používá jako symbol pro Heil Hitler). Sám Kamas tato spojení odmítá. „Nejsem příznivcem nacionálního socialismu. Přátelství na Facebooku není totéž, co přátelství z běžného života,“ komentoval Kamas.

Propaganda vs. dobový text

Brněnský městský soud dospěl loni v září k závěru, že vydání knihy Adolf Hitler: Projevy není trestným činem. Soudce Martin Hrabal uvedl, že soud se s publikací podrobně seznámil a hledal odpověď na otázku, zda komentáře publicisty Beera k Hitlerovým projevům vyznívají jako souhlas s nimi. „Po obsahové stránce lze něco takového těžko dovodit,“ uvedl Hrabal. Připomněl, že v předmluvě knihy, v níž je 18 projevů nacistického diktátora, její tvůrci uvedli, že myšlenky Hitlera nechtějí jakkoli hodnotit a předkládají je čtenáři v autentické podobě. „Jedná se o dobový text se všemi atributy historického nacismu. I když se nabízí napojení na neonacistické hnutí, tak nebylo prokázáno, že by některé soudobé hnutí navazovalo na podobu Hitlerova nacismu,“ vysvětloval soudce svůj verdikt.

Naopak obžaloba v knize spatřovala propagaci nacismu. Podle některých odborníků je kniha problematická především proto, že v ní Hitlerovy myšlenky nejsou zasazeny do souvislostí.

Publikace Adolf Hitler: Projevy vyšla v roce 2012 v nákladu 10 tisíc kusů. E-shop vydavatelství Guidemedia etc knihu stále prodává. Cena jednoho výtisku je bezmála 500 korun. Stejné skupiny čtenářů patrně míří i pro další knihy vydavatelství, které se zaměřuje na období 2. světové války a nacionální socialismus.

Nakladatelství Guidemedia etc.

Vzniklo v Brně v roce 2012. Jednatelem je Lukáš Novák, jeho společníkem Pavel Kamas. Samo nakladatelství prezentuje, že chce přibližovat opomíjená témata dějin. „Ediční program proto tvoří takové tituly, které “lehce stejné„ nabídce českého knižního trhu v uvedených oblastech dají přímočarou alternativu. Že při tom mohou padat i slova, která se mnozí zdráhají vyslovit, je zároveň chtěným a lákavým impulzem pro naši práci,“ stojí na webu nakladatelství. Naopak ministerstvo vnitra vidí působení Guidemedia jinak. „Nakladatelství Guidemedia, etc. vešlo v širší veřejnou známost zejména vydáním knihy Hitlerových projevů s komentářem, který jak přímo, tak nepřímo obhajuje nacismus, politiku tzv. Třetí říše a její dílčí aspekty. Ediční plán nakladatelství pak přímo potvrzuje propagaci těchto idejí pod zástěrkou publikace historických knih či děl,“ uvádí například Souhrnná situační zpráva o extremismu za 1. čtvrtletí roku 2013.

Vydavatelé a tvůrce knihy Stanislav Beer, Pavel Kamas a Lukáš Novák (zleva)
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Nevkusný Mein Kampf

Před soudem před lety skončil i český vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf. Michal Zítko z nakladatelství Otakar II. nejprve dostal podmíněný trest, nakonec jej ale Nejvyšší soud v březnu 2005 zprostil viny. Mein Kampf totiž vydavatelství uvedlo na trh jako historický dokument s cílem vydělat na jeho prodeji, nikoliv propagovat nacistické hnutí. Už na obálce se Zítko od ideologie distancoval a navíc výtisky neobsahovaly kontroverzní komentáře překladatele, vydavatele nebo historika. Nejvyšší soud ale označil vydání publikace za „mimořádně nevkusný a nešťastný počin“. Jediným potrestaným v kauze tak byl internetový prodejce Zítkovy knihy Vít Vařák. Tomu za prodej knihy soud vyměřil pokutu 60 tisíc korun.