První české město bude sítí 5G pokryté už za rok, plánuje ministerstvo průmyslu

Události: Plán na zavádění internetu páté generace v Česku (zdroj: ČT24)

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo plán, jak v Česku zavádět nejrychlejší internet páté generace. Úředníci teď vybírají jedno středně velké město, které má být za rok kompletně pokryté sítí 5G. Chtějí na něm ukázat, jaké možnosti dané připojení nabízí.

Resort chce nejprve vytipovat jedno pilotní město, ve kterém by měla 5G síť fungovat. Napojit se na ni mají nemocnice, firmy i obyvatelé. 

„Naší ambicí je vybrat město s třiceti až padesáti tisíci obyvateli. Město, kde je průmysl, obchod a kde 5G dává předpoklad, že bude dobře využita. Bude o to samozřejmě velký boj,“ popsal plán ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Na vybraném městě se bude podle ministerstva demonstrovat, jak mají do roku 2030 ostatní obce vypadat. „Chceme ukázat, jak toho mohou využít podniky, běžní obyvatelé, kteří cestují veřejnou dopravou, jak toho lze využít v rámci komunikace, v rámci sociálních služeb,“ dodal ministr. 

Podle materiálu, který má Česká televize k dispozici, má být takové město plně funkční příští rok. Následně mají být do roku 2022 pokryta všechna místa s pomalou sítí, o tři roky později mají mít vysokorychlostní internet všechny železniční a silniční koridory a 70 procent obyvatel. Za deset let už má být pokryto 99 procent českého území. 

5G
Zdroj: ČT24

Nic převratného, zní od opozice

„To, že budou 5G sítě v rámci volání na nižší frekvenci, to je brzo reálné. Akorát technologické pokrytí evolučních služeb je už technologicky a finančně náročnější,“ reaguje na plán ministerstva místopředseda poslaneckého klubu Pirátů Martin Jiránek. 

Podle předsedy lidovců Marka Výborného zavedení internetu páté generace toho v Česku zase tolik nezmění. „Je potřeba zchladit představu, že náběhem 5G sítě se změní svět. Ono to tak není, většina těch věcí funguje už teď na 4G sítích. Je to evoluce,“ řekl. 

Předseda hnutí Starostové a nezávislí Vít Rakušan se zase domnívá, že Evropa je v zavádění 5G sítí pozadu. „Evropa trochu zaspala, pokud se podíváme na Čínu a Spojené státy, tak jsou v implementaci 5G sítí napřed,“ poznamenal Rakušan.