Bezplatný wi-fi signál na veřejných místech bude častější. EU rozdává obcím příspěvky na vysílače

Události ČT: Obce žádají o příspěvek na bezplatnou wi-fi (zdroj: ČT24)

Evropská unie se rozhodla podporovat bezplatný internet pro občany a návštěvníky ve veřejných prostorech. Obce a města včetně českých tak mohou od úterý začít žádat o dotace na instalaci wi-fi připojení, na což lze získat až 15 tisíc eur.

Pokud starostové chtějí získat bezplatně bezdrátové připojení na internet do svých obcí nebo měst, stačilo se on-line zaregistrovat a nyní poslat žádost. Formulář se otevřel v úterý v jednu hodinu odpoledne. Načasování je důležité, peníze Evropská komise rozdá podle pravidla „kdo dřív pošle, ten dřív bere“.

V jednu hodinu byl připraven i starosta středočeské obce Černolice Pavel Schmidt (TOP 09). Wi-fi síť by se jim v obci hodila, z rozpočtu na ni zatím peníze nejsou. V současnosti mají v Černolicích veřejný internet dostupný pouze v místní knihovně, která je však otevřená jenom jeden den v týdnu. „Wi-fi bychom chtěli umístit do altánu, kde se nám potkávají lidé,“ přiblížil starosta.

V Česku bylo podobných zájemců víc. O dotaci chtěl požádat i starosta v moravskoslezském Hlučíně. Ze začátku se jim nedařilo žádost odeslat. Technik hlásil, že na radnici všechno funguje, spadl prý server, který žádosti přijímá. O několik minut později ale byli ve své snaze přihlásit se o wi-fi úspěšní.

„Nápor žádostí ve 13:00 proběhl bez problémů. Zaznamenali jsme však pár jednotlivých incidentů, které teď zkoumáme,“ podotkla Magdalena Frouzová z českého zastoupení Evropské komise.

V Hlučíně mají v současnosti veřejnou wi-fi v části úřadu, kde se vydávají občanské a řidičské průkazy. „Rádi bychom pokryli celou plochu náměstí wi-fi signálem. Pokud bude dostatečně silný, tak by měl dosáhnout až na autobusové nádraží,“ dodal starosta Hlučína Pavel Paschek (Občané pro Hlučín).

V celé Evropě se už do projektu zaregistrovalo několik tisíc měst a obcí, jenom z Česka je to několik set.

Přidělování dotace se podle europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) odehraje na základě geografické rovnosti.

Jestli byli starostové Černolic a Hlučína nakonec úspěšní, se dozví nejpozději v září. Nemusí ale jít o jedinou příležitost, po této první výzvě mají pokračovat další, a to do doby, dokud se celková vyčleněná částka 120 milionů eur nevyčerpá.

V každé zemi by se mělo v první výzvě rozdělit minimálně 15 poukázek. Do projektu by se mohlo do roku 2020 zapojit až 8 tisíc místních komunit.

Peníze jsou určeny jen na instalaci wi-fi připojení a k tomu potřebného vybavení. „Internetové připojení a údržbu zařízení budou platit sami žadatelé, tedy samosprávy,“ doplnil náměstek ministra průmyslu a obchodu pro internetizaci Ondřej Malý. Podmínkou bude, aby uživatelé mohli bezplatné internetové připojení ve veřejných prostorách využívat nejméně tři roky.

Po celém Česku je již v současnosti skoro 1350 míst, kde je možné se zdarma připojit k internetu pomocí bezdrátové sítě, a to podle webu, kde se mohou poskytovatelé připojení registrovat. Nejvíc bezplatných hotspotů je v Praze a Středočeském kraji. Tady jich mohou lidé využít přes 250. Naopak nejmíň registrovaných míst je v Karlovarském kraji – ani ne třicet.

Volné připojení přes wi-fi je častější. Zavádí ho i pražské metro

Možnosti připojení k internetu zcela zdarma v tuzemsku přibývají. Nejčastěji se jedná o obchody, bary, kavárny nebo hospody.

V Olomouci od loňského roku fungují celkem tři solární lavičky. Ty vysílají wi-fi signál, ale umožňují také telefony nabíjet. Nejvyužívanější je ve Smetanových sadech vedle hudebního altánu.

Internet zdarma nabízí i některé nemocnice, hlavně pro rozptýlení dlouhodobě nemocných pacientů. V Masarykově onkologickém ústavu v Brně používají wi-fi připojení k internetu už od roku 2010. K dispozici je ve všech ambulancích i pokojích.

Bezdrátový internet nabízí v Česku i dopravci. Třeba ve vlacích nebo dálkových autobusech. Připojit se je možné rovněž na nádražích a letištích. Na brněnském letišti funguje bezdrátové připojení přes 10 let. „Signálem je pokrytá jak příletová, tak odletová část haly,“ přiblížila mluvčí Letiště Brno Kateřina Pichalová.

Zavádět připojení zkouší i společnosti, které zajišťují městskou hromadnou dopravu. Od loňského října je možné se připojit s mobilem nebo tabletem například v pražském metru. Zatím jde o pilotní projekt a wi-fi je dostupná v šesti stanicích.

Po kolejích v metropoli jezdí zhruba stovka tramvají s internetem. Před časem si někteří lidé stěžovali, že připojení vypadává. „Technické problémy byly zhruba již před měsícem vyřešeny,“ řekla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková. Přibližně rok se pak lidé mohou připojit i na některých zastávkách.

Odborníci upozorňují na bezpečnostní rizika

Podle odborníků na kybernetickou bezpečnost však mají volně přístupné wi-fi sítě i nevýhody. „Kdo zná heslo a má přístup do sítě, tak vás může kompletně odposlouchávat, může přesměrovat komunikace na svůj počítač,“ upozornil odborník na IT bezpečnost z Gopasu Ondřej Ševeček.

Záleží tak hlavně na zabezpečení stránek. Přístup na weby se šifrovaným protokolem https, jako má třeba internetové bankovnictví, by měl být bezpečný vždy.