Česko může přijít o dotace na vysokorychlostní internet

Česko může přijít o dotace na vysokorychlostní internet (zdroj: ČT24)

Vlastní chybou může Česko přijít o 14 miliard korun z evropských dotací na vysokorychlostní internet. První výzvu ministerstvo průmyslu vyhlásilo před 13 měsíci, zájem byl minimální – a to kvůli nedostatečné komunikaci mezi úředníky a operátory. Teď v červnu chystá resort výzvu druhou. Směřovat bude na obytné budovy, kde soukromí investoři rychlé připojení neposkytují.

Například Tetín na Broumovsku, kde žije přes osm set lidí, si chce na vysokorychlostní internet připravit projekt, protože připojení potřebují nejen úředníci a místní obyvatelé, ale taky podnikatelé.

Internet sice v obci je, ale prý pomalý. Což je nejvíc znát později odpoledne, kdy se lidé vracejí domů z práce a ze škol. A to pak komplikuje i práci starostovi i zastupitelům. „Metalické kabely navěšeny na starých sloupech by se měly do budoucna změnit, protože rychlý internet potřebuje přenos po optických kabelech,“ vysvětluje starosta Tetína Martin Hrdlička. 

Obec by pro svůj záměr mohla využít nové výzvy, kterou resort průmyslu plánuje na červen a kvůli které upravil podmínky, aby byla dostupnější. Směřovat bude na obytné budovy, jde o zhruba 84 tisíc míst. K dispozici jsou dvě a půl miliardy.

„Zahájili jsme intenzivní komunikaci s trhem, pozvali jsme si operátory, diskutujeme s nimi, jakým způsobem nastavit dotační program,“ říká náměstek pro řízení sekce fondů EU a digitální ekonomiky Marian Piecha.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řeší se, jak peníze přerozdělit

Úpravami resort reaguje na výsledky první výzvy, která příliš neuspěla. Místo o miliardy se zájemci přihlásili jen o miliony. Rozvoj internetu je přitom pro obce klíčový. „Své fungování zlepší drobní podnikatelé, samozřejmě tím zlepší své fungování i domácnosti… a i domácí ekonomika,“ konstatuje výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Pavel Drahovzal.

Resort průmyslu navíc řeší s místním rozvojem, jak případně zbylé peníze přerozdělit jinam. Vše by ale musela schválit Evropská komise. „Snažíme se věci posouvat, abychom alespoň polovinu z těch peněz využili právě na vysokorychlostní sítě, bude to pravděpodobně rozfázováno,“ říká Olga Letáčková ze sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů na ministerstvu pro místní rozvoj.

Výzvy by tak ministerstvo mohlo vypsat i v následujících dvou letech. Unie teď navíc přichází s dalším programem – v polovině května vyhlásí první výzvu pro wifi. Ta evropským městům nabídne 120 milionů eur. Obce se můžou registrovat už teď.